Gradonačenik Vukovara pošteđen sudskog progona

Opštinsko državno tužilaštvo u Vukovaru odbacilo je krivičnu prijavu protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave prijavljenog za povredu privatnosti deteta kada je u januaru ove godine na internet stranicama Grada objavio snimak učenika srpske nacionalnosti koji sede tokom intoniranja hrvatske himne na jednoj fudbalskoj utakmici.

Slavko Bubalo 20.08.2019.
Ivan Penava

Na svojim stranicama tužilaštvo je objavilo da je još 5. jula odbacilo krivičnu prijavu protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog kaznenih dela povrede privatnosti deteta te javnog podsticanja na nasilje i mržnju, kao i protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog kaznenog dela javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Sporni snimak Penava je prikazao na konferenciji za novinare sredinom januara i objavio je i na službenim stranicama Grada Vukovara. Na njoj su prikazani učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti kako sede na tribinama prilikom sviranja hrvatske himne. Na istoj konferenciji Penava je dramatično upozorio kako je Vukovar „epicentar puzajuće velikosrpske agresije“.

Vukovarsko tužilaštvo tvrdi kako da je provelo istragu povodom obe kaznene prijave i da je utvrdilo da je drugoosumnjičena učestvovala u pripremi materijala za prezentaciju na pomenutoj konferenciji za novinare i pripremila tekst kojim se prvoosumnjičeni obratio javnosti.

Nema obeležja kaznenog dela

„Na osnovu rezultata istrage proizilazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obeležja kaznenog dela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog dela za koje se progoni po službenoj dužnosti, s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži podsticanje na izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine“ - kaže se u obrazloženju Opštinskog državnog tužilaštva u Vukovaru koje je zaključilo da iz provedene istrage proizilazi da u radnjama prvoosumnjičenog nije došlo do ugrožavanja dobrobiti deteta usled čega nisu ostvarena ni obeležja kaznenog dela.

Podsećamo da je dva dana nakon objave spornog snimka u Vukovaru napadnut jedan učenik Tehničke škole „Nikola Tesla“ koji nastavu pohađa na srpskom jeziku dok je čekao školski autobus. Policija je ovaj napad okarakterisala kao navijački obračun, dok su roditelji mladića tvrdili da njihovo dete nije pripadnik nikakve navijačke grupe i da ga fudbal i ne zanima.

Penavu i njegovu saradnicu kazneno je prijavila jedna politička stranka, tereteći ga da je na spomenutoj konferenciji za novinare podsticao na međunacionalnu netrpeljivost. Protiv Penave je kaznenu prijavu podneo i jedan građanin, tvrdeći da je objavom videosnimka sa fudbalske utakmice od 24. oktobra 2018. povređena privatnost deteta.