Harmonikaški mundijal u Gorskom kotaru

U okviru programa „Rijeka 2020. - Evropska prestonica kulture“ 22. i 23. avgusta u Gomirju je održan festival harmonike pod nazivom „Gomirje harmonika mundijal 2020“.

„Gomirje harmonika mundijal 2020“

Ovo je drugo izdanje festivala, lani je bio pilot projekat, dok je ove godine festival podignut na veći nivo. Kako je grad Rijeka evropska prestonica kulture za 2020. godinu, nosilac je mnogih kulturnih projekata i programskih pravaca ove ugledne evropske manifestacije. Jedan od programskih smerova naziva se „27 susjedstava“, a pod taj smer spada i „Gomirje harmonika mundijal 2020“.

– Ovaj programski smer uključuje 27 sredina unutar Primorsko-goranske županije koje su se prijavile na poziv EPK i odabrane su da budu lokacije za održavanje različitih manifestacija. U Gomirju je saradnik udruženje „Gomirje u srcu 1599.“ Svaka od 27 odabranih lokacija je povezano sa jednom partnerskom zemljom Evropske unije, a mi smo dobili Veliku Britaniju i organizaciju koja se bavi edukacijom dece u prirodi. Korona je sprečila da i kolege iz Britanije budu gosti na festivalu harmonike – započinje priču o početku saradnje Gomirja sa manifestacijom „Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture“ jedan od organizatora festivala zamenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Ove godine je festival zamišljen da traje tri dana, međutim samom događaju „Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture“ srezana su finansijska sredstva zbog pojave pandemije koronavirusa, pa je festival „Gomirje harmonika mundijal 2020“ skraćen na dva dana.

– Cilj je bio da prođemo kroz više žanrova muzike, a da se jedan dan posveti srpskoj narodnoj muzici, onome što narod sa ovih prostora najviše voli. Ipak, i ova dva su bila sasvim zadovoljavajuća. Prvi dan bilo je otvorenje festivala u manastiru Gomirje i nastupio je maestro Marko Hatlak iz Slovenije. Drugi dan smo u gostima imali heligonke, odnosno muzički smer iz kulturnog kruga susedne Slovenije i Austrije i na taj način smo želeli približiti festival i Slovencima – priča Mamula.

Prilika da se čuje klasična i narodna muzika

U nastavku programa nastupio je „Harmonika mundijal kvintet 2020“  pod vodstvom maestra Zorana Majstorovića koji je predvodio grupu akademskih muzičara iz Primorsko-goranske županije, a na kraju programa nastupili su mladi lokalni izvođači iz Gomirja i okoline.

– Dali smo priliku mladim muzičarima da se pokažu kako bi lokalnoj publici bilo zanimljivije u odnosu na klasičnu harmoniku koju su do tada slušali na festivalu. Sve je zamišljeno na način da probamo iskoristiti Evropsku prestonicu kulture, njenu vidljivost kao i celu infrastrukturu organizacije kako bismo pokrenuli jedan kulturni festival. Za temu smo izabrali harmoniku koja je tradicionalna u srpskoj zajednici, a ujedno je i instrument koji je popularan i na svetskom nivou u određenim kulturama poput francuske, češke i argentinske. Može se veoma lepo predstaviti i povezati sa našom kulturom – objašnjava Petar Mamula razloge pokretanja ovog festivala.

„Gomirje harmonika mundijal 2020“

Publika je sa oduševljenjem prihvatila ovakav vid festivala pa su došli posetioci, ne samo iz Gomirja nego i iz ostalih bližih mesta.

– Osim tradicionalne muzike, gosti su slušali i nastupe akademskih muzičara, ne samo na harmonici, nego i na drugim instrumentima. Bili su to sadržaji koje naši meštani nemaju priliku svakodnevno da čuju. Zadovoljni smo odzivpm, bez obzira na restriktivne mere zbog koronavirusa. Pre izbijanja pandemije smo očekivali da će publike biti mnogo više jer smo pokušali da iskoristimo ovu godinu kada je obližnja Rijeka evropska prestonica kulture da taj festival stavimo na kulturnu mapu cele države pa i šire. Nadamo se da će idućih godina ovaj festival opstati i bez podrške Evropske prestonice kulture – zaključuje Petar Mamula koji je i član organizacionog tima programskog smera EPK „27 susjedstava“.

Festival harmonike „Gomirje harmonika mundijal 2020“, uz Velikogospojinski sabor u istoimenom manastiru, jedna je od retkih prilika da se ljudi okupe u ovom mestu u Gorskom kotaru. Uz udruženje „Gomirje u Srcu 1599.“ i manifestaciju „Rijeka 2020. – Evropska prestonica kulture“  održavanje programa pomogli su i manastir i crkva Svetog Jovana Preteče te Fudbalski klub „Gomirje“, SKD Prosvjeta pododbori Gomirje i Moravice, Primorsko-goranska županija, Grad Vrbovsko te meštani Gomirja.