Humani objektiv Borova

U Borovu je 22. decembra otvorena osma izložba fotografija humanitarnog karaktera „Borovska razglednica“.

Jadranka Jaćimović 24.12.2020.
Borovska razglednica

Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo poslednjih osam godina uoči novogodišnjih praznika organizuje izložbu fotografija na kojima su zabeleženi različiti motivi iz ovog mesta. Tako je i ove godine u Galeriji Osnovne škole 22. decembra otvorena izložba na kojoj su prikazane najbolje od svih fotografija pristiglih na foto-konkurs.

- Na ovogodišnji foto-konkurs Borovska razglednica pristiglo je više od sto fotografija, a stručni žiri je za ovu izložbu izabrao 40 onih koje su najkvalitetnije i koje na najbolji način opisuju Borovo. Želja nam je i namera da i ove godine podsetimo naše sugrađane na sve ono lepo što imamo u Borovu, a istovremeno da pomognemo jedno našem sugrađaninu. Naša razglednica je svake godine humanitarnog karaktera i tako će biti i ovog puta. Pomoć je namenjena Cviji Jandriću koji je imao težak životni put. On je kao dete prošao kroz logor Jasenovac,  a danas je u teškoj zdravstvenoj situaciji i odlučili smo da mu na ovaj način olakšamo predstojeće novogodišnje praznike – rekao je predsednik VSNM Borovo Duša Latas.

Trinaest najboljih fotografija na borovskom kalendaru

Zanimanje za „ Borovsku razglednicu“ raste iz godine u godinu pa na foto-konkurs pristižu i fotografije iz drugih država i glavnog grada Hrvatske.

- Imamo učesnika iz cele Hrvatske, najviše iz Borova i Vukovara, ali i iz Republike Srpske i iz grada Zagreba. Želimo da ukažemo svima koji ovde žive, ali i onima koji su otišli kako Borovo danas izgleda i da se podsetimo na sve lepe motive. Dizajnirali smo i ove godine kalendar sa 13 fotografija koje se smatraju najkvalitetnijim i koje prate i prikazuju dešavanja u određenom mesecu – napominje Latas.

Svoje umetničke izražaje načinjene objektivom fotoaparata izložilo je 26 fotografa amatera, a ovogodišnji gost fotograf bila je Zorica Kovačević, vaspitačica u Dečjem vrtiću „Zlatokosa” koja je na svojoj prvoj izložbi prikazala deset fotografija.

Borovska razglednica Zorica Kovačević portal

Zorica Kovačević

- Fotografijom se bavim kao amater poslednjih nekoliko godina. Inspiracija mi je uglavnom priroda u Borovu i okolini. Ove godine sam dobila priliku da učestvujem kao gost fotograf na Borovskoj razglednici, a ono što mi je najdraže je to što je sve ovo humanitarnog karaktera i zato uvek i onda kada sam bila učesnik od srca dajem fotografije za ovu priliku - rekla je Zorica.

Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović prisustvovao je otvaranju izložbe koja čuva trenutke iz života Borova u 2020. godini, a iako veoma teška i izazovna imala je ova godina i lepih momenata.

- Izuzetno sam zadovoljan što imam priliku videti, mada sam iz Borova, neke trenutke koje sam propustio. Ljudi to lepo zabeleže svojim fotoaparatom i onda se možemo prisetiti i manifestacija koje su nažalost ove godine u najvećem broju izostale. Ovo je jedan podsetnik na godinu koja je na izmaku i lepa prilika da, i usled ovakvih mera kada je sve ograničeno, otvorimo izložbu i sačuvamo njen humanitarni karakter - rekao je načelnik koji je ove godine, nakon nekoliko pokušaja, napokon zadovoljio kriterijume komisije te je po prvi put i sam bio učesnik Borovske razglednice.

Svi koji žele mogu doći u galeriju OŠ „Borovo“, pogledati izložbu i izabrati neku od uramljenih fotografija ili novi kalendar, za to je potrebno da izdvoje  prilog  čija visina nije određena i time će dati svoj doprinos i učestvovati u humanitarnoj akciji Veća srpske nacionalne manjine.