Igrama iz Vranja oduševili publiku u Boboti

KUD „Đoko Patković“ i pododbor Prosvjete iz Bobote godišnjim koncertom obeležili krsnu slavu Svetog oca Nikolaja.

Srđan Sekulić 19.12.2018.
Đoko Patković godišnji koncert

Svog zaštitnika Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog članovi KUD-a „Đoko Patković“ tradicionalno proslavljaju nekoliko dana pre kalendarske proslave ovog svetitelja. Tako je bilo i ove godine kada su se u dvorani Osnovne škole Bobota ponovo okupili bobotski folkloraši te uz obred osvećenja slavskog kolača i koljiva, a potom i tradicionalnom igrom i muzikom obeležili svoju krsnu slavu.

U dva sata kvalitetnog programa bobotski folkloraši prikazali su sve ono što su radili tokom ove godine, a na sceni su im se pridružili i gosti iz Novog Sada iz KUD-a „Svetozar Marković“.

- Uz pomoć gostiju, ali i sopstvenim snagama odradili smo ovaj program. Naša kulturna društva imaju dosta velik broj članova tako da smo u ovom programu pokazali samo ono što smo smatrali da je najatraktivnije – istakao je predsednik Prosvjetinog pododbora u Boboti Svetislav Mikerević.

Kao i ranijih godina i u ovoj 2018. godini bobotski kulturnjaci imali su niz programa i nastupa, kako u svom mestu, tako i na strani, pre svega u Srbiji i Republici Srpskoj.

- I ove godine obeležili smo Svetog Savu, zatim Međunarodni dan žena – 8. mart, naš tradicionalni Vidovdanski sabor, manifestacija koja okuplja preko sedamsto učesnika, pa onda tokom jeseni u saradnji sa Udruženjem žena imali smo Bundevijadu koja je takođe jedna od posećenijih manifestacija, zaključno sa obeležavanjem naše krsne slave, odnosno godišnjim koncertom, a u međuvremenu imali smo i niz nastupa u drugim mestima – naglasio je Mikerević.

Rad ova dva kulturna društva tokom ove godine pomagalo je niz institucija kao što su opština Trpinja, Zajedničko veće opština, Srpsko narodno veće, SKD Prosvjeta, Veća srpske nacionalne manjine opštine Trpinja i Vukovarsko-sremske županije, zatim Samostalna demokratska srpska stranka i Vukovarsko-sremske županija.

Na godišnjem koncertu gosti iz Novog Sada predstavili su se igrama iz Banata i Šumadije, a domaći folkloraši izveli su igre iz Srema, Rtnja, Baranje, te Nišavu i Srpkinju, dok je poslednja koreografija igre iz Vranja, koja nije dugo izvođena, posebno oduševila prisutnu publiku.