IN MEMORIAM: Krste Dobrijević (1945.-2020.)

Na mesnom groblju u Borovu meštani su se u ponedeljak 28. septembra u velikom broju oprostili od svog sumeštanina, nastavnika u penziji Krste Dobrijevića.

Krste Dobrijević

Kao Borovčanin nastavnik Krste je svoj život započeo 1975. godine kada se zajedno sa svojom suprugom Jelenom, takođe prosvetnom radnicom, zaposlio u osnovnoj školi. Odmah po dolasku preuzeo je ulogu razrednog starešine 5B razreda i od tada do penzionisanja 2010. godine na put odrastanja izveo mnoge generacije borovskih đaka. Svima njima bio je omiljeni nastavnik jer svoj autoritet nije gradio silom godina ili učiteljske titule, nego svojim roditeljskim i prijateljskim odnosom prema svakom đaku.

Kakav je bio za vreme svog učiteljevanja Krste Dobrijević bio je i kada je otišao u zasluženu penziju. Nikada nije prošao pored čoveka, a da mu se nije javio i sa njim progovorio poneku reč. Naročito je voleo da razgovara sa svojim bivšim đacima pokazujući zanimanje za njihov život nakon što su napustili školu u kojoj je predavao.

Učitelj Krste bio je aktivan član borovske društvene zajednice, a kao dugogodišnji predsednik dao je svoj doprinos i u radu i razvoju borovskog  Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Odlikovao se vedrinom i smirenošću i bio je omiljen, ne samo među đacima, nego i među svojim kolegama sa kojima je radio, zato je njegov odlazak veliki gubitak, ne samo za Borovo, nego i za celu srpsku zajednicu kojoj je pripadao.

Krste Dobrijević rođen je u 26. septembra 1945. godine u Radljevcu kod Knina u porodici od osmoro dece od kojih je on bio najmlađi. Imao je dva brata i pet sestara. Četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom Radljevcu, a ostatak osnovnoškolskog obrazovanja u Kninu gde je završio i Gimnaziju. Pedagošku akademiju završio je u Splitu na odseku za fiziku i tehničko vaspitanje, a prvo zaposlenje kao nastavnik dobio je u selu Plavno. Tu se upoznao i sa svojom budućom suprugom Jelenom rođ. Šestanović sa kojom je 1973. godine stupio u brak i izrodio dva sina, Dejana i Gorana. Životni put, sticajem okolnosti, doveo ga je u Borovo u kom je već odranije živeo njegov stariji brat Đuro. Zavoleo je Borovo i Borovčane i u njemu je ostao sve do svoje smrti.

Učitelj Krste umro je u snu, onako kako umiru ljudi čiste savesti, bez agonije, baš na datum svog rođenja 26. septembra. Valjda i u tome ima neke simbolike jer je poput svakog ko je život posvetio fizici i tehnici sve voleo da zaokruži i dovede u stanje ravnoteže. Ispratili su ga mnogi bivši đaci, radne kolege i meštani, a borovski vatrogasci držali su mu počasnu stražu i odali mu poslednju poštu vatrogasnom sirenom, na čemu im je porodica Dobrijević posebno zahvalna.

Učitelj Krste Dobrijević iza sebe je ostavio suprugu Jelenu, sinove Dejana i Gorana, snaje Vesnu i Snežanu i unučad Maju i Sašu.

Neka mu je večna pamjat i hvala za sva dobra koja je učinio!