IN MEMORIAM Slobodan Drašković (1939 – 2018)

U Borovu je nakon duge i teške bolesti u 79. godini preminuo prof. Slobodan Drašković jedan od kulturnih poslenika bivšeg Kombinata „Borovo“ i celog vukovarskog kraja. Sahrana će biti održana 23. avgusta u 13 časova na mesnom groblju u Borovu.

Slavko Bubalo 22.08.2018.
prof.-Slobodan-Drašković

Slobodan Drašković rođen je 26. decembra 1939. godine u Borovu, a po obrazovanju je bio istoričar umetnosti. Studije je završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1966. godine. U nekadašnjem industrijskom gigantu „Borovo“ prof. Drašković započeo je najpre kao stažista na mestu referenta za kulturu, a kasnije, nakon organizacionih promena u SOURU, postao je i rukovodilac borovskog Doma kulture koji je delovao u okviru Radne organizacije „Društveni standard“.

Zahvaljujući njegovom angažmanu od 1968. do 1991. godine Dom kulture u Borovu naselju organizovao je preko 200 pozorišnih predstava prestižnih jugoslovenskih teatara poput Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zagrebačke Gavele ili Ateljea 212. Drašković je bio i organizator „Karavana prijateljstva“ zahvaljujući kom su borovski radnici na pozorišne predstave putovali po celoj Jugoslaviji, u Sarajevo, Zagreb, Beograd. Organizovao je i nastupe brojnih estradnih zvezda narodne i zabavne muzike. Njegovom zaslugom u borovskom bioskopu nastupali su vrhunski plesni i muzički ansambli čak iz Havane i Nju Delhija.

Tokom perioda rata prof. Slobodan Drašković radio je u redakciji fabričkog lista „Borovo“ i bio angažovan na polju kulture u borovskoj opštini pomažući u organizaciji međunarodne likovne kolonije i drugim kulturnim dešavanjima u okviru rada KUD-a „Branislav Nušić“. Gotovo da nema likovne izložbe na kojoj je profesor Drašković bio, a da nije zamoljen da kaže koju reč o autorima i njihovim radovima.

Plenio je svojom dobrotom i skromnošću, delovao je tiho i bez velikih reči. Kao i uvek u takvim slučajevima, sredina u kojoj ljudi poput prof. Draškovića žive obično nije svesna koliko joj oni znače dok ih jednom zauvek ne izgube, a odlazak prof. Slobodana Draškovića je za srpsku zajednicu zaista veliki gubitak. Koordinacioni odbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem sa sedištem u Vukovaru dodelio je 2016. godine prof. Slobodanu Draškoviću Godišnju nagradu „Branimir Kurucić” za njegov doprinos u očuvanju i razvoju srpske kulture na našem području.

Neka mu je večna slava i pamjat!