Istorijat olimpijskih igara kroz kapitalna izdanja

U Srpskom kulturnom centru u Vukovaru, poslednjeg dana maja, otvorena je izložba posvećena istorijatu savremenih Olimpijskih igara.

Srđan Sekulić 02.06.2021.
Sreto Srećko Ilinčić izložba istorijat savremenih olimpijskih igara skc vukovar

Srpski kulturni centar je i prethodnih godina krajem maja i početkom juna organizovao određene izložbe, a za ovu temu odlučio se zbog činjenice da su Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju odgođene zbog epidemioloških mera. Ideju za održavanje ove izložbe dao je njen autor, nastavnik u penziji i naš istaknuti atletičar i sportski radnik Sreto Srećko Ilinčić.

- Knjige su uglavnom sa mojih putovanja. Posle moje karijere putovao sam po svetu, obilazio razne maratone i tu sam kupovao ili dobijao razne knjige, među njima i ove koje su posvećene Olimpijskim igrama. Ideju za ovu izložbu dobio sam od Đorđa Nešića koji mi je ujedno predložio da tu izložbu napravimo ovde u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru – istakao je Ilinčić.

Izložba prati igre koje su održane od 1904. godine u Sent Luisu pa sve do poslednjih koje su bile organizovane, a to su one iz 2016. godine u Rio de Ženeiru. Tri knjige su stare gotovo devet decenija, ostale su nešto kasnija izdanja, a objavljivane su na različitim jezicima, nemačkom, srpskom, češkom i mađarskom.

Posebnu pažnju izazivaju dve knjige posvećene igrama koje su održane u Berlinu 1936. godine. Ove knjige su objavljene nakon održanih igara, na nemačkom jeziku i sa fotografijama koje su lepljene uz sam tekst, a uz nezaobilaznu ikonografiju toga vremena.

Nadomak Olimpijskih igara

Pored knjiga koje prate Olimpijske igre na izložbi su izdvojena i izdanja sa zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, dve knjige koje prate učešće Srbije i Jugoslavije na igrama od 1910. do 2010. godine kao i Enciklopedija jugoslovenske atletike u kojoj se pominje i autor ove izložbe.

- Kao aktivni sportista bio sam višestruki prvak Jugoslavije i imam 14 medalja, pet zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane. Po završetku karijere posvetio sam se putovanjima i obilascima maratona i polumaratona, a od Olimpijskih igara posetio sam onu u Sarajevu. Ceo život sam u sportu i svoje učenike, prijatelje i ljude iz okruženja uvek sam upućivao da se bave sportom – naglasio je Ilinčić.

Sreto Srećko Ilinčić izložba istorijat savremenih olimpijskih igara skc vukovar

Sreto Ilinčić i direktor SKC Vukovar Srđan Sekulić

Pored značajnih uspeha u atletici vredno je pomenuti da je autor izložbe bio i reprezentativac Jugoslavije, a atletiku je trenirao u atletskim klubovima Slavonija iz Osijeka i Crvena Zvezda iz Beograda. Najjača disciplina bila mu je na 400 metara, dok je u štafeti bio i prvak Balkana.

Ilinčić je takođe bio i pozvan u olimpijsku atletsku reprezentaciju 1976. godine za olimpijadu u Montrealu. Ipak, iako je prošao pripreme i zadužio opremu, gotovo pred sam odlazak dobio je telegram da nije deo ove reprezentacije i da će umesto njega otići neko drugi. Aktivnu atletsku karijeru završio je 1979. godine kada se posvetio trenerskom poslu. Dobitnik je zlatne plakete Atletskog saveza Srbije.

Izložba u Srpskom kulturnom centru biće otvorena do ponedeljka 14. juna, a svi zainteresovani mogu da je posete u periodu od 8 do 14 časova.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

Tagovi