Istorijski pregled sela Ostrovo stavljen među korice knjige

U Srpskom kulturnom centru predstavljena treća knjiga iz edicije „Svedoci vremena“ nastale u okviru projekta Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština.

Slavko Bubalo 25.06.2020.
Istorijski pregled sela Ostrovo naslovna

Knjiga o istorijskom pregledu razvoja sela Ostrovo nastala u okviru projekta pod nazivom „Svedoci vremena“ predstavljena je 24. juna u vukovarskom Srpskom kulturnom centru. Okupljenoj publici o knjizi su govorili njeni autori Veljko Maksić i Nebojša Vidović koji su istakli da je inicijativa za izdanje o selu Ostrovo došla od samih meštana što su autori prihvatili i potom krenuli da sakupljaju dostupnu arhivsku građu.

- Znate i sami kako je počela ova godina kada su izbili problemi sa virusom pa nismo mogli da idemo ni u arhive kada je to planirano i sve se to malo odužilo. Ipak, sami meštani ustupili su nam dosta materijala, dosta fotografija, spomenicu škole koju su takođe sačuvali i na osnovu tih podataka i dostupne literature prikupili smo određene podatke koje smo objedinili u ovoj knjizi – rekao je u uvodnoj reči jedan od koautora ove knjige istoričar Veljko Maksić.

Ovo je treće izdanje, odnosno treća knjiga vezana za istraživačko-istoriografski projekat „Svedoci vremena“ koji ima za cilj da prouči i zapiše istoriju naselja na prostoru istočne Slavonije i zapadnog Srema u kojima danas žive pripadnici srpske zajednice. Nastao je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, a njegov nosilac je Odbor za kulturu Zajedničkog veća opština iz Vukovara na čijem čelu je profesor Nebojša Vidović koji je zajedno sa Maksićem radio na ovoj knjizi.

- Kada smo ulazili u celu ovu priču nismo imali predstavu sa kakvim ćemo se sve problemima suočavati, ali, na kraju krajeva, to je i normalno kada se radi ovakav posao istraživačkog tipa. Trebalo je naći dosta vremena i prostora za razgovor, posete arhivima, pretraživanje i sakupljanje građe, ali kada dođete do toga da nešto ovako imate ispred sebe onda shvatite da je vredelo svog tog uloženog truda – rekao je Vidović.

Studiozniji rad zahteva detaljnije istraživanje i mnogo više vremena

Autori su istakli da je ceo prostor na kom danas žive pripadnici srpske zajednice takav da se ni jedno od ovih mesta iz njega ne može izdvojiti jer taj prostor ima svoje specifičnosti.

- Ovo pre svega može da se posmatra kao studija slučaja. Znači, imamo mesto Ostrovo i na osnovu toga možemo izdvojiti neke karakteristike koje su specifične za ceo ovaj prostor. Dakle, sve što se na ovom prostoru dešavalo moralo je da se odrazi i na samo Ostrovo. Dobro je što smo na raspolaganju imali i tu spomenicu koju sam pomenuo, što nam je omogućilo da unazad 100 ili 120 godina pratimo razvoj školstva jer su i ti učitelji koji su u nju zapisivali ostavili mnogo toga što je njima bilo zanimljivo. Zapravo možemo da pratimo i sliku određenog mentaliteta jer su oni zabeležili ono što su smatrali da je važno. Na primer, neka ponašanja koja su danas neuobičajena i nailaze na našu osudu onda su bila normalna. Dakle, moglo se i na taj način sve to pratiti, ali to bi onda zahtevalo detaljnije istraživanje i mnogo više vremena. Period od godinu dana može da izgleda kao mnogo vremena, ali objaviti jednu ovakvu knjigu je vrlo zahtevan posao, naročito ako vam to nije primarna profesija – istakao je Maksić.

Istorijski pregled sela Ostrovo tekst

Zaista, autori su građu sakupljali i na knjizi radili u slobodno vreme i ono što su uspeli da prikupe je najviše što su u tom periodu mogli, a to, kažu, ipak nije konačno slovo. Nadaju se da će u nekom trenutku to neko dopuniti, a knjiga koju su napisali je dobra osnova za svaki budući rad.

Postoji kontinuitet naseljavanja na prostoru današnjeg Ostrova

Kada je reč o samom selu Ostrovo najdostupnija je bila građa iz bliske prošlosti. Dosta je sačuvanih novinskih zapisa, arhivske građe i fotografija, ali što su se autori više udaljavali od sadašnjosti nailazili su na veće probleme.

- Na primer, arhiva nuštarskog vlastelinstva je spaljena, a Ostrovo je tu pripadalo. Pre toga imamo osmanlijski period koji je i inače u našoj prošlosti dosta neistražen, a sva građa je manje ili više u Istanbulu pa je problem i nepoznavanje jezika. Našli smo nešto građe u Beogradu i Osijeku pa smo i taj period nekako iskrpili. O srednjem veku, na naše iznenađenje, pronašli smo relativno dosta podataka, a bilo je i nešto slučajnih arheoloških nalaza. Antički period je dosta zanimljiv jer se Ostrovo nalazi u blizini Vinkovaca koji su poznati antički lokalitet. Mislim da smo ipak uspeli da sve to ispratimo i pokažemo kontinuitet naseljavanja na ovom prostoru, ali kao što sam rekao to nije konačno slovo jer neke stvari i nismo stavili u ovu knjigu jer sada nismo imali dovoljno građe da priču širimo – istakao je Maksić.

Tiraž knjige je 120 primeraka i ona je dostupna svima koji dođu na promociju jer dok je ima deli se besplatno. Kada je više ne bude bilo u štampanom obliku dostupno je i PDF izdanje. Svi koji žele da je doštampaju mogu i to da urade jer je autori nisu zaštitili autorskim pravima.

- Cilj ovog projekta i nije da donese neka nova, revolucionarna otkrića nego je cilj da svako od ovih mesta o kojima pišemo dobije svoju objedinjenu prošlost. Ne može se reći ni da je u pitanju samo nacionalna istorija i da se knjige odnose samo na srpsku lokalnu zajednicu. Ne, u knjizi je objedinjeno sve što smo mogli da prikupimo o prošlosti Ostrova bez obzira da li su u pitanju Hrvati, Mađari ili Srbi. Svi oni čine prošlost ovoga kraja – zaključio je Veljko Maksić.

Na kraju promocije svima koji su pomogli u sakupljanju građe, fotografija, dokumenata, zapisa i sl. autori su podeli zahvalnice i po primerak knjige, a u publici su uglavnom bili meštani samog sela Ostrovo koji su i bili najzainteresovaniji da ova knjiga ugleda svetlost dana.