Ivanjski dani – da se ne zaborave koreni

U organizaciji SKD „Prosvjeta“ iz Kneževih Vinograda i KUD-a „ Živojin-Žiko Mandić“ i ove je godine održana tradicionalna manifestacija Ivanjski dani.

Kneževi Vinogradi
Pletenje venaca u porti crkve u Kneževim Vinogradima

Dvodnevna manifestacija išla je na ruku organizatorima, jer je u meteorološkom smislu, protekla po lepom i sunčanom vremenu. Čak ni žetva pšenice, koja je u punom jeku, nije sprečila mnogobrojne posetioce da posete manifestaciju koja slavi tradiciju i običaje baranjskih Srba.

Aktivistkinje organizatora i ove su godine pod „dirigentskom palicom“ Svetlane Šmrčković i Katarine Horvat isplele vence baš onako kako su ih učile i naučile njihove majke i bake. A da iver ne pada daleko od klade moglo se videti i po tome što je nekoliko majki dovelo svoju decu koja su se oprobala u pletenju venaca. Za svoje nesebično zalaganje mališani su od samog početka osvojili simpatije prisutnih, i nagrađeni osvežavajućim sokovima.

Pletenje venaca odvijalo se u porti srpske pravoslavne crkve Vavedenja Presvete Bogorodice uz prisustvo lokalnog paroha Stevana Kuveždanina. Ivanjsko cveće od kojeg se pletu venci, ukrašeni i sa drugim cvetovima, zbog intezivnog košenja trave sve se teže nalazi po livadama i kanalima pa su se organizatori manifestacije i ovaj put uputili na njive u baranjskom mestu Branjina.

Nakon što su aktivistkinje isplele vence, koji će se naći na ulaznim vratima srpskih domaćina, učesnici su se predveče ponovo okupili u Sali restorana SRC Bazeni u Kneževim Vinogradima na književnoj večeri. Profesorka Jadranka Radošević iz Belog Manastira uspela je u potpunosti zaokupiti pažnju prisutnih govoreći o zanimljivim i interesantnim detaljima i stavovima te razmišljanjima spisateljice i poznate TV voditeljke Vesne Dedić čija je knjiga predstavljena. Nakon iznimno zanimljivog predavanja prisutni su posluženi posnom večerom, a druženje je, iako uz mere opreza uzrokovanih pandemijom koronavirusa, potrajalo do kasnih večernjih sati.