Iz Dečijeg vrtića „Vukovar 2“ svečano ispratili decu u školu

Završnom priredbom u Hrvatskom domu, 12. juna, deca iz dve predškolske grupe Dečijeg vrtića „Vukovar 2“ , „Iskrice“ iz objekta Borovo i „Leptirići“ iz Radosti, oprostili su se od vaspitačica i drugara i zadivili publiku.

Jadranka Jaćimović 14.06.2018.
Leptirići Dečiji vrtić „Vukovar 2“

Još jedna generacija vukovarskih mališana koja je predškolsko obrazovanje pohađala kroz Dečiji vrtić „Vukovar 2“ na maternjem srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dokazala je da je spremna za nove školske izazove.

- Danas smo se okupili da svečano ispratimo decu u školu i istovremeno da nam oni prikažu šta su to naučili u vrtiću. Ove godine u školu ispraćamo 32 deteta, dok nam je za sada u narednu pedagošku godinu upisano 170 dece. To je, na naše zadovoljstvo,  značajno povećanje i to najviše u objektu u Borovu naselju. Mi realizujemo program na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu uz obavezno učenje i hrvatskog jezika što je za srpsku zajednicu veoma značajno te se trudimo da deca već u vrtiću upoznaju svoju tradiciju i kulturu, da znaju ko su i gde pripadaju. Želimo uspeh našim budućim đacima, a onima koji nam dolaze u vrtić želimo da pre svega budu srećni i zadovoljni - rekla je direktorka vtića „Vukovar 2“ Marina Latinović.

Tradicionalne i moderne plesne koreografije, recitacije i dramske izvedbe smenjivale su se na sceni Hrvatskog doma Vukovar. Dečiji nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim posebno kada su u publici roditelji, deke i bake.

Emotivni rastanak od budućih školaraca

Završna svečanost Dečijeg vrtića „Vukovar 2“ bila je obilje emocija, preplitale su se istovremeno sreća, ponos i seta zbog rastanka.

Iskrice Dečiji vrtić „Vukovar 2“

- Jako smo emotivni pogotovo što neka deca vrtić pohađaju od jasličke dobi i između nas se razvije posebna emotivna veza. Svake godine suočavamo se sa istim emocijama,  jedni nam odlaze, a drugi dolaze, javljaju se nove simpatije i ljubavi i nikada nije lako rastati se. Večeras će nam deca pokazati nešto naše tradicije, plesa, dramatizacije tekstova i sigurna sam da ćete uživati. Ovo je grupa koja već ima iskustva  sa javnim nastupima, jer jako često nastupamo ne samo u našem gradu nego i van granica Republike Hrvatske. To je iskustvo koje im koristi, što nam potvrđuju i pozitivne povratne informacije kada deca iz našeg vrtića krenu u školu, jer veoma su socijalizovani - rekla je vaspitačica Vedrana Tepavac.

Emotivne su bile vaspitačice i roditelji, a mališani uzbuđeni i nestrpljivi u iščekivanju  školskih zadatka. „Leptirići“ i „Iskrice“, dve predškolske grupe Dečijeg vrtića „Vukovar 2“, svečano su se oprostili od svog vrtića i spremno zakoračili na novu stepenicu detinjstva.