Izjava Milorada Pupovca povodom zemljotresa u Zagrebu

Povodom zemljotresa magnitude 5,5 stepena po Rihterovoj skali koji se u nedelju 23. marta dogodio u ranim jutarnjim časovima u Zagrebu, svoju izjavu dao je i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Srbi Hr 23.03.2020.
Milorad Pupovac

Izjavu Milorada Pupovca prenosimo vam u celosti.

- Dve velike nevolje, dva velika zla – jedno je udar na zdravlje celoga društva i gotovo celoga sveta, a drugo je prirodna sila koja je u Zagrebu uzrokovala zemljotres kakvoga nije bilo 140 godina – sve nas koji živimo u Hrvatskoj, i Srbe, i Hrvate, i sve druge naše sugrađane, usmerava da budemo solidarni, da budemo odgovorni. Da budemo odgovorni kada je posredi širenje virusa, da učinimo sve da zaštitimo sebe i da zaštitimo druge, i da radimo u skladu s tim pravilima ono što su nam obaveze i dužnosti u porodici, što su nam dužnosti i obaveze na poslovima koje imamo.

Što se tiče zemljotresa, tu takođe moramo moći pobediti strahove, moramo moći uzajamno jedni druge hrabriti, uzajamno jedni drugima pomagati gde je to moguće. Kad je posredi srpska zajednica, središta naših ključnih institucija, Srpske pravoslavne crkve, odnosno Preobraženska crkva, sedište Srpskog narodnog veća u Gajevoj, sedište „Prosvjete“ u Berislavićevoj, sedište Privrednika u Preradovićevoj, redakcija Novosti u Preradovićevoj, sve su doživele određene veće ili manje razmere oštećenja svojih prostora. Sigurno će to biti trošak za naše institucije, ali siguran sam da ćemo to moći izdržati i da ćemo to napraviti. To ne sme da naruši efikasnost rada naših institucija i ne sme narušiti solidarnost s našim sugrađanima, a posebno ono što rade naše institucije, Srpsko narodno veće, Zajedničko veće opština, zajedno sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom i zajedno sa Srpskim kulturnim društvom „Prosvjeta“, a to je da pomažu ljudima koji žive sami, koji su stari i nemoćni, ljudima koji žive u parovima, ali su dislocirani i opet su nemoćni kad im treba hrana, kad im trebaju lekovi ili kad im trebaju sanitarne i higijenske potrepštine, ili naprosto da znaju gde se mogu javiti za bilo koji savet. Naši volonteri širom Hrvatske, od Vukovara pa do Knina, i ovde u Zagrebu, i u Rijeci, i u Osijeku, svugde su na raspolaganju našim sugrađanima, i svima drugima, ne samo onima srpske nacionalnosti, nego i onima drugih nacionalnosti.

Ovo je vreme kad tako treba biti, ovo je vreme kada sve podjele trebaju pasti, i istovremeno, ovo je vreme kad se u strahu i u glasinama mogu stvarati loši postupci, može se javljati mržnja, može se javljati sebičnost, može se javljati nebriga za druge ljude, pa čak i posezanje da se drugima uzme ili da se na drugoga nasrne. To treba sprečiti. Jedno takvo iskustvo smo imali u ratu, i ne dao Bog da se na bilo koji način ponovi. Ova dva iskustva, trebamo od njih napraviti jedno iskustvo kohezije, jedno iskustvo međusobne bliskosti, nas koji živimo u Hrvatskoj, bez obzira na veru i na naciju – zaključio je Pupovac.

Podsećamo, u zemljotresu u Zagrebu, stradao je i Hram Preobraženja Gospodnjeg, kao i imovina srpskih institucija poput sedišta SNV-a, SKD-a „Prosvjete“, SPD-a „Privrednika“ i redakcija časopisa „Novosti“.