Izložba o Karađorđevim vojvodama za Dan državnosti Srbije

Dan državnosti Republike Srbije obeležen je u Vukovaru izložbom u Srpskom kulturnom centru kao i svečanim prijemom u Generalnom konzulatu Republike Srbije.

Nikola Milojević 15.02.2022.
Dan državnosti skc aleksandar nakić

Izložbom „Vožd Karađorđe i njegove vojvode“ Srpski kulturni centar iz Vukovara u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u ovom gradu obeležio je Dan državnosti Republike Srbije. Ovaj državni praznik proslavlja se ponovo u Srbiji od 2002. godine, a ovo je druga godina uzastopno da se izložbom obeležava u SKC-u.

- Slavimo nacionalni, ali i verski praznik Sretenje Gospodnje. Prošle godine imali smo izložbu o znamenitim Srbima, a ove godine smo se odlučili da prikažemo Karađorđa i njegove vojvode. Naprosto, na ovaj dan je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak pod vodstvom Karađorđa, što je bio temelj moderne srpske države. Ovo je praznik Republike Srbije, ali i svih nas Srba bez obzira na to gde se trenutno nalazimo – rekao je direktor SKC-a Srđan Sekulić.

Akcenat izložbe bio je na ličnostima koje su uz Karađorđa vodile Prvi srpski ustanak koji je počeo u Orašcu pre više od dva veka. Posetioci su na izložbi mogli da vide reprinte slika iz knjige srpskog artiljerijskog pukovnika iz 19. veka Konstantina Nenadovića, ali i da prelistaju knjige na ovu temu koje se inače nalaze na policama biblioteke SKC-a „Zaharija Orfelin“.

- To su knjige koje se bave temama moderne srpske države odnosno Prvog srpskog ustanka. Veliki kuriozitet i veliko zadovoljstvo nam predstavlja činjenica što smo za ovu priliku mogli da izložimo knjigu nemačkog istoričara Leopolda von Rankea koji je u svojoj knjizi pod nazivom Srpska revolucija pisao o Prvom srpskom ustanku. Ova knjiga je iz 1864. godine – dodaje Srđan Sekulić.

Za Sretenje se vezuju dva važna datuma u istoriji srpske državnosti. Pored podizanja Prvog srpskog ustanka tu je i donošenje prvog demokratskog Ustava u Kragujevcu 1835. godine.

- Ovaj dan slavimo kao Dan državnosti i ustavnosti Republike Srbije. Drago mi je što smo imali priliku da ovaj praznik obeležimo i u Vukovaru sa ovom fantastičnom izložbom u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom. Danas obeležavamo Sretenje u svečarskoj atmosferi. Zbog epidemioloških razloga nismo mogli da pozovemo veći broj ljudi, a nadamo se da ćemo već sledeće godine moći da ovaj praznik obeležimo onako kako i dolikuje uz neki koncert ili kulturno-umetnički program – kaže generalni konzul RS u Vukovaru Aleksandar Nakić.

Nakon otvaranja izložbe i u samom Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru održan je svečani prijem i koktel za osobe iz društveno-političkog i verskog života Srba sa jurisdikcionog područja delovanja ovog konzularnog predstavništva.