Izložba o posetama srpskih patrijarha Vukovaru

Srpski kulturni centar iz Vukovara organizovao izložbu posvećenu poseti srpskog patrijarha Gavrila Vukovaru koja se odigrala 18. i 19. novembra 1939. godine.

Nikola Milojević 13.10.2022.
poseta patrijarha Vukovaru patrijarh Gavrilo

Želeći da na neki način obeleži i uveliča posetu patrijarha srpskog Porfirija Vukovaru, Srpski kulturni centar je uoči njegove posete u okviru programa „SKC sredom”organizovao izložbu posvećenu dolascima ranijih patrijarha SPC u grad na Vuki. Najviše podataka, fotografija i dokumenata dostupno je o poseti srpskog patrijarha Gavrila (Dožića) koja se dogodila 18. novembra 1939. godine i kojoj je veliku pažnju posvetila ondašnja štampa kako u Vukovaru tako i u celoj Kraljevini Jugoslaviji.

- O poseti patrijarha Gavrila imamo najviše podataka, međutim, poznato je da su i njegovi prethodnici patrijarh Dimitrije i patrijarh Varnava takođe posetili Vukovar, prvi početkom dvadesetih, godina prošlog veka, a drugi neposredno nakon svog ustoličenja 1930. godine. Ovom temom se u svojoj knjizi o Borovu dosta bavio moj kolega novinar Slavko Bubalo koji je ceo taj događaj u knjizi podrobno i opisao. Najpouzdaniji izvor podataka o tome bile su fabričke novine Borovo koje su o svemu podrobno pisale i u kojima je bilo objavljeno i dosta fotografija zahvaljujući čemu je moguće dosta verno opisati kako je to izgledalo. Istraživanje događaja iz naše prošlosti pomaže nam da bolje razumemo sve što nam se danas dešava i verujem zaista da će svi koji ovu izložbu budu posetili iz SKC-a izaći sa mnogo pozitivnih utisaka i obogaćeni novim saznanjima – rekao je o motivima i razlozima zbog kojih je izložba organizovana direktor SKC-a i autor izložbe Srđan Sekulić.

I zaista, izloženi tekstovi i fotografije koje su za ovu priliku izdvojene iz fabričkih novina Borovo posetiocima verno, uz dodatna objašnjenja, prenose atmosferu i okolnosti pod kojima se ova poseta odigrala.

- Pozivu direktora SKC-a da pomognem u organizaciji ove izložbe rado sam se i sa zadovoljstvom odazvao jer me, iako nisam istoričar, prošlost našeg kraja oduvek zanimala, a čitajući tekst iz novina Borovo o događaju kom je ova izložba posvećena uvek se iznova oduševim načinom na koji su novinari tog vremena prilazili svom poslu. Oni su posetu patrijarha Gavrila tako verno opisali da čovek čitajući te novine prosto ima osećaj kao da sve to proživljava. Kao da je seo u svojevrsan vremeplov pred očima mu se stvaraju slike i tako putuje kroz vreme. Oduševilo me i to što je tadašnja vukovarska crkvena opština građanstvu čak nekoliko nedelja ranije podelila tzv. Tiskanicu sa detaljnim rasporedom, odnosno programom proslave. Tu se moglo saznati kakav će biti program na Duhovnoj akademiji, ko će držati besedu, koji hor će i šta pevati, unapred se znao svaki patrijarhov korak, gde će stati, gde će odsesti, s kim će se susresti, koga će posetiti, gde će spavati, gde i kada večerati. Iz programa je isto tako vidljivo da je na duhovnoj akademiji besedio i Hranislav Đorić, budući srpski patrijarh German. Istoričarima i istraživačima, koji o tome žele da govore i pišu, takvi dokumenti su velika pomoć i to je nešto što danas, i pored silne tehnologije kojom raspolažemo, svakako nedostaje – priča Slavko Bubalo koji je posetioce slikom i rečju proveo kroz postavljene dokumente i fotografije.

Izložba se sastoji od fotografija preuzetih iz fabričkog lista Borovo koje su uz pomoć kompjuterskih programa za obradu fotografija uvećane i poboljšane, kao i originalnih primeraka novina koje je uz bezbroj drugih dokumenata i literature Srpskom kulturnom centru ustupio vukovarski istoričar Borivoj Čalić.

Pored pomenutih u pripremi izložbe pomogla je i voditeljka biblioteke SKC-a „Zaharija Orfelin“ Maja Alić. Izložba će za javnost biti otvorena do 26. oktobra, a svi koji žele da je posete mogu to da urade u vremenu od 9 do 14 časova.