Jabuke Gorskog kotara simbolično posađene u Vukovaru

Veće srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog i predstavnici srpskog naroda sa istoka Hrvatske ovekovečili svoje prijateljstvo sadnjom jabuka.

Maja Milanović 04.03.2024.
Jabuke-Gorskog-kotara

Zajedničko veće opština Vukovar organizovalo je 3. marta sadnju jabuka na Dobroj vodi kod hrama Prepodobne matere Paraskeve u Vukovaru. Nastavak je ovo projekta „Petrovdan kod Srba“ koji je pomenuta institucija pokrenula u julu 2023. godine čiji su učesnici bili učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola, kao i učenici srednjih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Oni su se literarno ili likovno izrazili na temu jabuke i njene simbolike u delima srpske književnosti i već tada je bila zamišljena njena sadnja koja, prema rečima stručnih osoba, u tom periodu nije bila pogodna.

- Danas ne samo da nas je poslužilo lepo vreme, nego i lepa prilika. Prošle godine smo prepoznali javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja koji svake godine raspisuje javni poziv za posebne programe nacionalnih manjina. Jedna od stavki tog javnog poziva je bila i obeležavanje značajnih verskih praznika kod svih nacionalnih manjina, pa tako i kod Srba. U dogovoru sa ocem Miljenom Ilićem opredelili smo se da idemo na proslavu Petrovdana. Jelica Lipovac Dudaš koja je pisala projekat, raspisala je javni konkurs po školama da učenici pišu literarne radove na temu Petrovdana i jabuke, simbola jabuke, ne samo u životu, nego i u našoj narodnoj književnosti. Takođe, bio je raspisan i likovni konkurs. Na Petrovdan 12. jula smo se ovde na istom mestu okupili prvo na verskom delu programa, a kasnije na kulturno-umetničkom – izjavila je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Sadnice jabuka poklon su Veća srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog i upravo su njegovi članovi došli u Vukovar kako bi ojačali saradnju i prijateljstvo sa srpskim narodom sa istoka Hrvatske.

- Izuzetno smo zadovoljni što smo imali priliku da kao predstavnici našega kraja Moravica, Gomirja i grada Vrbovskog, s obzirom da smo danas ovde kao članovi Veća srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog došli i uz sadnice jabuka doneli i malo naše zemlje. Na taj način želimo da ovekovečimo naše prijateljstvo i jedan zaista lep domaćinski pristup koji naši prijatelji u Vukovaru imaju svaki put kada mi dođemo. Mi smo kao lokalna zajednica ponosni na veliki broj voćnjaka i veliki broj različitih vrsta voća. Sa nama je ovde i Đorđe Dokmanović, sakupljač starih sorti voća koji je upravo donirao sadnice jabuke Petrovače. Nadam se da će se one primiti i da će biti vrlo slasne, jer to su jedne od prvih jabuka koje rađaju već tokom leta – rekao nam je predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Vrbovskog Milan Vukelić.

Ovoj sadnji prisustvovali su i učenici vukovarske Gimnazije, koji su iskoristili priliku i intervjuisali našeg sagovornika Milana Vukelića, koji je ujedno i potpredsednik Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Učenici iza sebe imaju 12 brojeva učeničkog lista „Zid“ koji izlazi u okviru njihove škole u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, tako da će i ovaj intervju upotpuniti njihov sledeći broj učeničkog lista.

- Takođe u tom javnom pozivu postoji i stavka za pisanje učeničkih časopisa. Više od 20 godina učenici Gimnazije imaju svoje novine Zid i profesorica Ljiljana Bajac Nikolić sa svojim učenicima to veoma lepo radi. Danas je upravo važna veza između ta dva projekta, učenici koji već pripremaju novo izdanje Zida došli su danas i intervjuisali načelnika sektora za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i taj će se članak naći u novom broju ovogodišnjeg Zida – zaključuje Stojanović.

U sadnji jabuka učestvovali su i predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić, konzul žeran Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Vladimir Marijanović, zamenik gradonačelnika Grada Vukovara Srđan Kolar, direktorka Srpskog kulturnog centra Jelica Lipovac Dudaš, te učenici Gimnazije sa profesoricom Ljiljanom Bajac Nikolić.