Jagodnjak dokazao da je „Selo kulena“

Prekjuče je tradicionalno na praznik Spasovdana održana „Kulinijada“ u Jagodnjaku, ovoga puta uz propratni program i prisustvo gostiju.

Kulinijada Jagodnjak

Ima opština Jagodnjak u sklopu Dana opštine nekoliko gurmanskih manifestacija čija popularnost prelazi i granice Baranje. Fišijada i „Cigan-pečenje“ privlače veliki broj učesnika, ali svakako najveću pažnju izaziva „Kulinijada“. Kako piše na ulazu u ovo baranjsko selo „Dobro došli u selo kulena“, tako Jagodnjak svake godine ima zadatak da opravda ovaj nadimak. I redovno uspeva.

– Dobar je osećaj vratiti se na staro jer poslednje dve godine je bilo dosta drugačije. Zbog pandemije koronavirusa imali smo samo učesnike i po jednog njihovog gosta, bez propratnog programa. Znalo je biti i nekoliko udruženja, ali nije bilo ovako otvorenog tipa. Danas su došli gosti iz drugih opština i županija. Ovakva manifestacija zahteva mnogo rada i posla, traju Dani opštine pa svakog dana imamo mnogo posla, ali imamo i ljude koji su već uhodani. U svemu pomažu radnici iz Opštine i komunalne firme, kao i članovi raznih udruženja – priča u ime organizatora načelnica opštine Jagodnjak Danijela Mlinarević.

Kulinijada Jagodnjak pobednici
Žiri, domaćini i pobednici

Ove godine bilo je prijavljeno 120 takmičara, od čega je 23 dobilo zlatnu plaketu. Ipak, neko je morao biti i najbolji. Treće mesto sa 95 bodova osvojio je Dušan Jurić, na drugom mestu sa 98 bodova bio je kulen Nebojše Božića, a najbolji je bio kulen koji je osvojio isti broj bodova u vlasništvu firme Meso prerada iz Slatine.

– Bila nam je čast odazvati se pozivu organizatora i podržati ovu dugogodišnju tradiciju. Učestvovali smo sa našim premijum kulenom, proizvodom koji razvijamo unazad dve godine i ovo je velika potvrda da smo na pravom putu u onome što radimo sa novim načinom rada i komunikacije sa našim dobavljačima. To je sve lokalno meso iz okoline Slatine, Donjeg Miholjca, Našica, Valpova i Baranje. Gajimo tradiciju isključivo domaće sirovine koju koristimo u našim proizvodima. Ranije nismo učestvovali na sličnim takmičenjima, budući da se nismo bazirali na ovaj segment proizvodnje, već smo više bili orijentisani na kvantitet – zadovoljan je pobedom direktor firme koja je imala najbolji kulen na jagodnjačkoj „Kulinijadi“ 2022. godine Boris Ćupurdija.

Takmičali se i gosti iz Kuzmina

Kao i svake godine, žiri je imao mnogo posla. Među vrhunskim poznavaocima kvalitete ove mesne delicije, na području istočne Hrvatske, verovatno nema većeg stručnjaka od trostrukog osvajača ovog takmičenja Nikole Barišića koji je ove godine bio deo stručne komisije ocenjivača.

– Mislim da je ovo jedna od najkvalitetnijih godina što se tiče „Kulinijade“ u Jagodnjaku, od broja uzoraka kojih je bilo 120, a imali smo i dosta težak izbor od nekih 50 kulena koji su konkurisali za pobedu. Imali su dobar odnos masnog tkiva, mesa, začinjenosti i dimljenosti. Znači da ljudi iz godine u godinu poboljšavaju kvalitet i da ovakve manifestacije vrede. Ove godine je odlučila kombinacija svih začina, da ništa ne strši. Kulen nije bio ni predimljen, ni prezačinjen, ni preslan, a nije imao ni crnog ruba oko sebe, a odlično je osušen – pojašnjava Barišić šta je to u velikoj konkurenciji presudilo da pobedi slatinski kulen.

Kulinijada Jagodnjak Meso prerada Slatina pobednik
Pobednički kulen

O kvaliteti ovog takmičenja govori i podatak da su ove godine u konkurenciji bili i gosti iz Kuzmina, a Kuzmin je sremsko selo, takođe poznato kao „selo kulena“. Mnogo porodica se diči svojim suhomesnatim proizvodima, a naš sagovornik Saša Vojnović, ima čim da se pohvali. Naime, kulen i fermentisana kobasica izabranu su za najbolji proizvod na nedavno završenom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

– Koliko sam primetio, ovdašnji baranjski kulen je sličan sremskom kulenu, iste je kvalitete pa i nema neke velike razlike. Pravi kvalitetan kulen mora da bude napravljen od domaćeg mesa, da bude kvalitetna ljuta paprika i kuhinjska so, da se lepo osuši, ne sme da ima obrub oko sebe, mora da bude kompaktan, da nema različitih boja, nego lep mozaik i naravno treba da ima lep ukus i miris. Ovde sam prvi put, došao sam da bih se uporedio sa proizvođačima kulena odavde i da bih stekao novo iskustvo i možda nešto novo naučio. Inače proizvodimo domaće mesne proizvode, koje prodajemo restoranima, a moguće je i da se kupe na našoj kućnoj adresi – priča Saša Vojnović, koji se sprema i za nadaleko poznatu „Sremsku kulenijadu“ u Erdeviku, jednu od najvećih gastronomskih manifestacija u Srbiji, a na kojoj je bio i apsolutni šampion.

Uz degustaciju kulena, gosti su mogli da posete i štandove raznih udruženja i porodičnih gazdinstava iz opštine Jagodnjak, kao i uživati u muzici koju su priredili organizatori.