„Jedan narod postoji kada postoji i njegov jezik“

U Vukovaru je u prostoru Srpskog kulturnog centra 28. februara svečano obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika.

Maja Milanović 29.02.2024.
međunarodni dan maternjeg jezika

Predavanjem na temu „Reforma ćirilice Save Mrkalja“ ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru obeležio je Međunarodni dan maternjeg jezika. S obzirom na drugi deo zimskog raspusta na kojem su učenici bili 21. februara kada se dan maternjeg jezika proslavlja, predavanje je održano 28. februara uz prisustvo učenika srednjih škola vukovarskog kraja.

- U predavanju ću naglasiti koliko je važno da se obeležava Dan maternjeg jezika i da ukažem na važnost poštovanja osnovnog ljudskog prava a to je pravo da se koristimo svojim maternjim jezikom u svim prilikama i da na taj način negujemo svoju jezičku kulturu. Što se tiče Save Mrkalja, izdvojila sam ono najvažnije, a to je upravo reforma Save Mrkalja i popričaćemo o njegovom životnom delu „Salo debeloga jer“ koje je on objavio u Budimu 1810. godine – izjavila je profesorka srpskog jezika i predavač na pomenutom predavanju Slađana Milješić Ćićić koja se u svom svakodnevnom radu susreće sa mladima i ukazuje na važnost očuvanja maternjeg jezika.

- Rekla bih da mi u ovom kraju nismo baš u situaciji da nam zavide, u odnosu na matičnu državu. Pod velikim smo uticajem medija i prilično je teško raditi na očuvanju svog jezika, ali mi se zaista trudimo kroz naše škole da održimo ljubav prema maternjem jeziku i radimo na tome da ga zajedno negujemo i čuvamo – dodaje Milješić Ćićić.

Pored obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, bila je ovo prilika da organizatori obeleže i 240 godina od rođenja i 190 godina od smrti Save Mrkalja.

- Cilj predavanja je da se setimo jednog zaboravljenog lingvističkog genija koji je Srbin iz Hrvatske i sa kojim, naročito mi, ali i ceo srpski narod širom sveta treba da se ponosi a to je Sava Mrkalj, jer on je nekako ostao zaboravljen u senci gromade Vuka Karadžića. Mile Medić je kroz zaveštanje Svetoga Simeona rekao „jedan narod postoji kada postoji i njegov jezik“ i „bolje da nam uzmu jedan grad nego jednu reč našeg jezika“ tako da sve dok postoji jezik, postoji i jedan narod, jer je pravo jedna od komponenti nacionalnog identiteta maternji jezik. Upravo zato, više nego svi ostali, nacionalne manjine moraju da čuvaju svoj maternji jezik, a pogotovo kada je on toliko sličan sa jezikom većinskog naroda – kaže predsednica vukovarskog ogranka Vukove zadužbine Ljiljana Bajac Nikolić.

Podsetimo, ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru osnovan je 2019. godine i ove godine navršavaju punih pet godina rada i delovanja na vukovarskom području.

- Imali smo priliku na prošlogodišnjoj velikoj skupštini Vukove zadužbine u Beogradu da predstavimo svoj dosadašnji rad. Ciljevi su u početku bili, prevashodno, da se posvetimo mladima. Možemo reći da smo ih ostvarili, ali ne toliko koliko smo želeli, budući da se mladi, nažalost, sve više iseljavaju i teško ih je motivisati za nekakva kulturna događanja usled svih drugih njihovih svakodnevnih obaveza – zaključuje profesorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić.