Još jedna vredna donacija vrtićima na srpskom jeziku

U vrtiće u kojima se odgoj dece odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kroz projekat Zajedničkog veća opština stigle knjige i stručna literatura na maternjem jeziku.

Maja Milanović 21.12.2021.
Vrtići na srpskom jeziku

S obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom i probleme prilikom prelaska granice, Odbor za obrazovanje Zajedničkog veća opština odlučio je na drugačiji način uložiti sredstva koja su do ove godine bila korištena za putovanje mališana na izlet u Beograd. Direktore vrtića u ZVO-u dočekali su 21. decembra predsednik Dejan Drakulić i predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović gde su prisutnima uručili nove radne materijale.

- Ove knjige su rezultat projekta kojeg smo pisali prema Upravi za dijasporu, oni su odobrili 200.000 dinara za projekat pod nazivom „Moja prva knjiga na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu". Svi vrtići su dobili podjednaki broj knjiga, nabavljena je i stručna literatura za vaspitače, po jedan primerak od svakog izdanja koje je Kreativni centar ponudio, to je otprilike pet knjiga za vaspitače za svaki vrtić. Izdanja su vrlo lepa i lepo oslikana, sadržaj je bogat i jako smo zadovoljni brojem primeraka koje su vrtići dobili. Mislim da će to biti dobra podloga za škole na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu – izjavila je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Slikovnice i materijali za vaspitače podeljeni su vrtićima iz Vukovara, Borova, Trpinje, Bobote, Markušice i vrtiću u Negoslavcima koji deluje u sklopu osnovne škole. Donaciju su takođe dobili vrtići u Dalju, Bijelom Brdu i Jagodnjaku iz Osječko-baranjske županije koji su deo privatnog vrtića „Mali princ" iz Osijeka.

- Donacija slikovnica na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu veoma nam znači, posebno jer smo privatni gradski vrtić i literatura nam je uglavnom na latinici. Interes dece za čitanjem na maternjem jeziku je jako dobar. Mi smo upravo u izgradnji velike biblioteke pa će nam ova donacija dobro doći kako bi deci pružili što raznovrsniju literaturu koja će im biti podsticaj da interes dece za čitanjem samim tim bude još veći – rekla nam je vaspitačica dečijeg vrtića iz Bijelog Brda Olja Mrkšić.

Materijalima za decu i vaspitače su se obradovali i zaposleni i deca iz Vukovarskog vrtića „Vukovar 2" u kojemu se odgojno obrazovni rad odvija na maternjem srpskom jeziku.

- Kako smo mi vrtić koji realizuje programe na srpskom jeziku, veliki problem nam predstavlja nabava stručne literature. Deca u predškolskom uzrastu već prepoznaju slova i na ovaj način im pružamo kvalitetniju literaturu pomoću koje negujemo maternji jezik, običaje i kulturu. Uz igračke bez kojih deca ne mogu, slikovnice su takođe neizostavni deo svakog odrastanja jer deca razvijaju maštu, te podstiču uočavanje i razmišljanje – rekla je direktorka vrtića Marina Latinović, koja je veoma zadovoljna brojem dece koji pohađaju vrtić.

- Naš program se odvija u dva objekta, Vukovar i Borovo naselje i ove godine imamo deset vaspitno obrazovnih grupa i 200 dece, te smo veoma zadovoljni što ne osetimo posledicu odlaska mladih u inostranstvo, ali naravno želja nam je da broj dece iz godine u godinu bude sve veći – kaže Latinović.

Iz Zajedničkog veća opština navode kako je ulaganje u obrazovanje dece ulaganje u budućnost, te se nadaju da će u narednom periodu imati još i više prilika i sredstava kako bi pomogli rad ovih ustanova.