Još jednom se prisetili žrtava vukovarskog desanta

U Vukovaru obeleženo 78 godina od desanta na Dunavu kojim je pokušan proboj Sremskog fronta, a koji je odneo 2.000 žrtava.

Desant Dunava 2022

Nakon što je saveznička vojska sredinom novembra 1944. godine ostvarila značajnu pobedu u Batinskoj bici u Baranji, u noći sa 7. na 8. decembar pokušala je sličan napad na Dunavu  da izvrši i kod Vukovara i na taj način probije Sremski front. Bitke oko Vukovara vođene su nekoliko dana, ali je forsiranje Dunava na kraju bilo neuspešno uz brojne žrtve sa obe strane. Napad su predvodile jedinice 5. vojvođanske brigade i jedinice Crvene armije. Ovaj datum obeležava se u Vukovaru svake godine, a tako je bilo i ovoga puta kada su se 8. decembra kod spomenika u Borovu naselju okupile brojne delegacije.

– Saveznička vojska je probala da reši problem Sremskog fronta tako što će Dunavom doći iza leđa nemačkim snagama i njihovim satelitima. Mostobran je bio dugačak tri kilometra, odavde iz Borova naselja pa do luke u Vukovaru, a dubine 300 metara. Operacija je trajala tri noći i dva dana, međutim vremenske prilike su bile jako loše i jedinice koje su forsirale Dunav nisu uspele da se spoje sa jedinicama na istočnom delu fronta kod Sotina koje nisu mogle doći da odbrane mostobran. Sa pozicije oslobođenja desant Dunava je loše prošao, a u tih dva dana je bilo oko 2.000 mrtvih sa obe strane. To nam govori da su se ovde vodile žestoke borbe – kaže predsednik vukovarskih i antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

Sremski front je probijen kopnenim putem četiri meseca kasnije, a čitava zemlja je oslobođena u narednih dvadesetak dana. Udruženje antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara obeležava Dan oslobođenja 12. aprila, kao i Dan sećanja na žrtve stratišta Dudik, a ovo je treći veliki datum koji se obeležava ovde, a odnosi se na događaje iz Drugog svetskog rata.

– Ideja koju zastupamo jeste da je antifašizam civilizacijska tekovina i da je kultura sećanja na naše slavne pretke potrebna kako bismo i našim potomcima ukazali na činjenicu da su se borili na pravoj strani te da su hrabro dali svoje živote za bolje sutra njihovih potomaka i da je potrebno da negujemo kulturu sećanja i vrednosti narodnooslobodilačke borbe – smatra organizator skupa Lazo Đokić.

Centralna manifestacija održana je kod spomenika u Borovu naselju uz polaganje venaca, kratko obraćanje organizatora te krati program i recitacije vukovarskih gimnazijalaca. Spomenik u parku u Borovu naselju posvećen je upravo poginulima u desantu Dunava i jedan je od privih spomen-obeležja na ovim prostorima. Podigli su ga radnici fabrike Borovo još 1946. godine.

Desant Dunava 2022 tekst

Obeležavanje godišnjice nastavilo se potom u Vukovaru gde su venci položeni na spomen kosturnici kod bolnice u kojoj su sahranjeni poginuli vojnici Jugoslovenske i Crvene armije uz brojne žrtve ubijene na Dudiku. Jedan zajednički venac bačen je i u Dunav kod vukovarske luke te je na taj način odana počast svima onima koji su tih decembarskih dana 1944. godine svoje živote završili u drugoj najvećoj evropskoj reci.

Među brojnim delegacijama vence su položili i vojni ataše Ruske federacije u Republici Hrvatskoj Genadij Možaev i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić. Vence su još položili i predstavnici Zajedničkog veća opština, Vukovarsko-sremske županije, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Samostalne demokratske srpske stranke te antifašisti iz Trpinje, Borova i Vinkovaca. Od antifašista iz Republike Srbije prisutne su bile delegacije iz Novog Sada, Sremske Mitrovice,  Apatina i Rastine, a iz Bosne i Hercegovine počast poginulima odali su antifašisti iz Srebrenika, Gradačca i Brčkog.