Koncertom obeležili sto godina kulture u Bijelom Brdu

Pododbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Bijelog Brda i tamošnje Srpsko kulturno-umetničko društvo „Jovan Jovanović Zmaj” održali su u subotu 20. maja koncert narodnih igara i pesama.

Slavko Bubalo 22.05.2023.
Bijelo Brdo skud jovan jovanović zmaj

Kulturni amaterizam u Bijelom Brdu postoji već ceo jedan vek, a njegovi počeci vezuju se uz osnivanje Srpskog pevačkog društva „Zmaj” koje je svoj prvi nastup imalo u maju 1923. godine kada je u crkvi pevalo liturgiju Ise Bajića. Želeći da obeleži ovaj vredan jubilej članovi pododbora SKD „Prosvjeta” i SKUD-a „Jovan Jovanović Zmaj” održali su celovečernji koncert na kom su imali i goste.

- Večeras smo proslavili stogodišnjicu od osnivanja Srpskog pevačkog društva „Zmaj” koje je osnovano 1923. godine pri srpskoj crkvenoj opštini u Bijelom Brdu. To društvo nastupalo je širom ovog kraja, a nakon Drugog svetskog rata u Bijelom Brdu osnovan je pododbor SKD Prosvjeta i KUD „Zmaj” u okviru koga je delovala i pevačka grupa. Na taj način delovali smo od pedesetih do osamdesetih godina, a onda smo se 1986. godine registrovali kao KUD „Jovan Jovanović Zmaj” jer je rad SKD Prosvjeta 1971. godine bio zabranjen. Ponovo smo se okupili nakon reintegracije 1998. godine i obnovili rad društva pod nazivom Srpsko kulturno-umetničko društvo „Jovan Jovanović Zmaj” i osnovali pododbor SKD Prosvjeta u Bijelom Brdu tako da oni zajedno deluju na očuvanju i negovanju srpske kulture i tradicije u našem mestu i celom ovom kraju – objašnjava predsednik SKUD-a „Jovan Jovanović Zmaj” Tihomir Sekeruš.

Rad Pevačke grupe „Zmaj” obnovljen je 2014. godine i trenutno broji pet članova. Nastupaju samostalno ili rame uz rame sa folklorašima, a neguju izvorne narodne pesme sa područja na kojima živi srpski narod.

- Već sedam godina sam u ovoj pevačkoj grupi o čijoj prošlosti ja ne znam mnogo, ali znam da su oni negovali duhovnu muziku jer je društvo delovalo pri crkvi. Naš sadašnji repertoar sastoji se uglavnom od starih srpskih narodnih pesama iz Srbije, Bosne i Hrvatske. Nemamo horovođu pa se među sobom dogovaramo koje pesme ćemo uvežbavati i pevati. Ne sastajemo se često jer svako od nas ima mnogo obaveza, ali ipak uspevamo da se uskladimo. Radimo koliko možemo i koliko nam to vreme dozvoli. Pevamo u dva glasa jer ipak smo mi amateri. Kada bismo imali neko stručno vodstvo verujem da bi to bilo mnogo bolje, ali i ovako je dovoljno dobro – kaže Branislav Vujić jedan od članova ove grupe.

Bijelo Brdo skud jovan jovanović zmaj

U prepunoj Sali bjelobrdskog Doma kulture domaćin se predstavio sa dve folklorne grupe, dečjom i starijom te svojom pevačkom grupom. Program je upotpunjen i nastupom gostujućih društava i ansambala. Tako su uz Bjelobrdce nastupili članovi Ansambla narodnih igara iz Vukovara, KUD-a „Đoko Patković” iz Bobote i KUD-a „Branko Radičević” iz Dalja.

U knjizi „Sveštenici u Belom Brdu i priključenija” protoprezvitera-stavrofora Mirka Tišme zapisano je da je krsna slava društva praznik Usekovanja i da je ta srpska slava u Bijelom Brdu i okolini tada bila toliko popularna da se činilo da ona nije bila samo „Zmajeva” slava nego i slava celog sela. U grupi je pevalo 13 žena i 15 muškaraca, a horovođa je od 1938. godine bio Mihajlo Ostojić. Predsednik društva bio je Stevan Nešković. Zapisano je takođe da je društvo 9. decembra 1934. godine pohodilo Oplenac i pojalo na pomenu održanom na grobu blaženopočivšeg Kralja Mučenika Aleksandra Prvog Ujedinitelja.