Konferencija u Banjskoj kao podrška Srbima na Kosmetu

U organizaciji Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore u Rajskoj banji u Banjskoj od 24. do 26. marta održana je 15. po redu konferencija krovnih nacionalnih udruženja Srba iz regiona.

Maja Milanović 30.03.2023.
kosovo predstavnici Srba

Učešće na konferenciji uzeli su predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske. Konferencija je simbolično održana u Banjskoj na Kosovu i Metohiji kako bi se srpskom narodu sa tih prostora pružila podrška u očuvanju nacionalnih interesa.

- Ove godine smo odlučili da se konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona održi baš ovde, kako bismo dali podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji da izdrži sve ono što ih je snašlo, kao i da damo podršku našoj matičnoj državi da sačuva teritorijalni integritet i Kosovo i Metohiju u okviru Republike Srbije. Time pokušavamo da pokažemo da nam je stalo do jedinstva srpskog naroda, da nam je stalo da podržimo institucije naše matične države Republike Srbije i da damo značajnu podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji. Mi smo jedan narod i želimo da narod na Kosovu i Metohiji shvati da mi mislimo na njih, da smo spremni da pomognemo u okviru naših mogućnosti i da smo lojalni pripadnici srpskog naroda iz regiona – rekao je predsednik upravnog odbora konferencije dr. Momčilo Vuksanović u izjavi za medije koju je preneo Radio Mitrovica sever.

Na konferenciji se govorilo o položaju srpskog naroda u zemljama regiona za period između dve konferencije, predlagale su se aktivnosti i međusobne saradnje nacionalnih organizacija za naredni period, kao i načini podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji u ostvarivanju legitimnih prava u okviru Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija Republike Srbije. Delegaciju predstavnika Srba iz Hrvatske činili su zamenik gradonačelnika grada Vukovara Srđan Kolar, direktor Srpskog doma Vukovar Nebojša Vidović, protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović, predstavnik SNV-a Svetislav Mikerević i predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

- Delegacija iz Hrvatske je bila najbrojnija i u svemu tome smo se trudili da uspostavimo što bolji kontakt i što konkretniju saradnju sa predstavnicima ostalih organizacija. Zaista je bilo produktivno, ostvarena je saradnja i dogovoreni su programi i projekti sa ostalim udruženjima. Nadam se da ćemo već u avgustu imati priliku da našu decu odvedemo u Čačak na kamp za talentovanu decu, to je prilika da se povežu sa ostalom decom iz regiona i druže sa decom koja se obrazuju na Kosovu i Metohiji i da na taj način povežu i naš prostor – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić koji navodi kako su se na konferenciji upoznali sa pozitivnim i negativnim primerima života srpske zajednice u regionu.

- Sve to zavisi od vlada u zemljama u kojima žive pripadnici naše zajednice. Srbi u Rumuniji nemaju toliko problema i ne suočavaju se sa problemima sa kojima se suočavaju pripadnici srpske zajednice u drugim državama. Situacija kod srpske zajednice u Makedoniji i Crnoj Gori je vrlo osetljiva. Takođe, situacija je slična i u Mađarskoj gde nema velikog broja ljudi i ono što sam primetio u svim izveštajima nacionalnih organizacija jeste da po popisu stanovništva u svim zemljama je opao broj našeg naroda, ali smo čuli i da su postojale nepravilnosti u samom popisivanju. Te nepravilnosti, kao i kod nas u Hrvatskoj, izazvale su sumnju u tačnost popisa stanovništva i činjenica je da se u celom regionu osipa srpska zajednica i to su problemi sa kojima se svi susrećemo – dodaje Drakulić.

Jedan od glavnih zaključaka ove konferencije bio je da srpski narod iz regiona inzistira kod institucija Republike Srbije da se iznađu zakonska rešenja koja će omogućavati ista prava srpskom narodu iz regiona kao i svim drugim građanima Republike Srbije. Isto tako, ne prihvata se kolonizacija srpskih istorijskih prostora, koja se očigledno želi postići priznanjem i uspostavljanjem nove albanske države na vekovnom prostoru srpskog naroda, te je dogovorena pomoć i podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Sledeća konferencija planirana je za oktobar u organizaciji Zajedničkog veća opština kada bi se konferencija održala u Vukovaru. Tom prilikom biće prikazan život srpske zajednice na ovom području, infrastruktura i mogućnosti koje imamo, ali isto tako će se poslati poruka jedinstva srpskog naroda iz regiona.