Koreorevija u Vukovaru predstavila srpsku tradicionalnu nošnju

U Hrvatskom domu u Vukovaru je 28. novembra održana Koreorevija na kojoj su prikazane srpske narodne nošnje u organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Sloga“.

Jadranka Jaćimović 30.11.2018.
Koreorevija vukovar 2018 ani skd prosvjeta

Ovakvo dešavanje se u Vukovaru nije desilo poslednjih 40 godina. Posve drugačija folklorna manifestacija izazvala je veliko interesovanje publike. Bila je ovo prilika da se ljubiteljima folklornog stvaralaštva predstave narodna odela iz tri etnokoreološke zone, ali i objasni njihov nastanak i namena te rastumači sama folklorna koreografija.

- Mislim da je ovo trebalo da se prikaže našim građanima jer u Vukovaru poslednjih 40 godina nije bilo prilike da doživimo ovako nešto, naravno da svi vole folklor. Vole da vide igrače na sceni, naše nošnje koje su pune šarenila i lepote, ali gotovo niko ne zna šta to ustvari znači te kako, zašto i u kom periodu su nastajale nošnje. Tako da je ovo bila prilika da kroz zabavu, na neki način, i edukujemo građane o nošnjama koje vole – izjavio je predsednik KUD-a „Sloga“ Branislav Bijelić.

Tokom večeri prikazane su panonske, dinarske i centralno-balkanske nošnje koje se smatraju značajnim stvaralačkim dometom srpskog naroda jer sem upotrebne svrhe da zaštiti čovekovo telo ona predstavlja i likovni izražaj kojim se dočarava život naroda u ravničarskim i planinskim predelima. Klimatski uslovi, način privređivanja, srpsko-turski rat, uticaji sa zapada i istoka, narodna verovanja i predanja sve se to isčitava na odelu, njegovom kroju, vrsti tkanine, vezu, čarapama i obući.

Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjete“ premijerno izveo koreografije osmišljene za koreoreviju

- Naš je cilj i bio da ljudima pružimo nešto novo, jer svi organizuju jednostavne manifestacije po principu red igre, recitacije, malo pesme i to je to. Ovo je bilo nešto sasvim drugačije, kolažnog tipa sa  finom i lepom pričom o nošnjama i sa potpuno promenjenim koreografijama. Za ovaj nastup pripremljene su nikad viđene koreografije koje su prilagođene koreoreviji što je iziskivalo i mnogo truda i rada – rekao nam je Bijelić.

U tekstu koji je čitan tokom programa opisana su glavna obeležja srpskih nošnji, period i razlozi nastanka, način izrade te prilike u kojima su se nošnje oblačile. Objašnjen je i način kojim je pojedinac putem tradicionalnog odela komunicirao sa celom zajednicom. Na video-zidu su tokom čitanja prikazivane stare fotografije nošnji dok su  gledaoci u, za ovu priliku osmišljenim i uvežbanim, koreografijama Dalibora Milovančevića imali priliku da vide opisane nošnje i ples te da čuju pesme iz svih etnokoreoloških zona. Program Koreorevije izveo je Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjete“  Vukovar uz finansijsku podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.