Kroz monodramu učenici saznali o Vuku Karadžiću

Multimedijalni program „Moj otac Vuk Karadžić” iz beogradskog Muzeja Vuka i Dositeja gostovao u Srpskom domu u Vukovaru.

Moj otac Vuk Karadžić naslovna

U saradnji sa Narodni muzejom Srbije iz Beograda, odnosno Muzejom Vuka i Dositeja koji je njegov deo, Srpski dom Vukovar organizovao je predstavu „Moj otac Vuk Karadžić” koja je u velikoj dvorani izvedena šestog aprila. Mesta u Srpskom domu bila su do kraja ispunjena, a u publici su sedeli učenici 8. razreda osnovnih i 2. razreda srednjih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a koji prema planu i programu upravo u ovim razredima uče o najvećem srpskom jezikoslovcu i reformatoru srpskog jezika.

– Među svojim aktivnostima imamo i one koji se vezuju za podršku našim učenicima koji se školuju i modelu po modelu A, a ovoga se puta to odnosi na nastavu srpskog jezika. Želimo da na ovaj način obogatimo nastavne sadržaje, da deci damo priliku da vide nešto novo i drugačije te da na taj način oplemenimo i obogatimo sam nastavni proces, a da se deca usput navikavaju i na pozorište i pozoršinu umetnost – kaže direktor Ustanove u kulturi Srpski dom Vukovar Nebojša Vidović.

Predstava „Moj otac Vuk Karadžić” zapravo je multimedijalni program koji u sebi sadrži i monodramu u interpretaciji glumice Ljiljane Jakšić. Priča prati čitavu porodicu Karadžić kroz Vukovu ćerku Minu koja je i sama imala bogatu biografiju, a monodrama počinje u trenutku kada Mina u zrelijim godinama ostaje bez sina Janka.

Ljiljana Jakšić
Ljiljana Jakšić

– Mina Karadžić je sjajna, jaka, nadarena, jedna divna i velika žena. Kada sam prvi put pročitala tekst preplavile su me velike emocije i bila sam jako iznenađena jer sam od ranije za Minu Karadžić znala samo kao muzu Branka Radičevića, međutim ona je mnogo više od toga, ali je sebe i svoj talenat i energiju stavila u drugi plan kako bi uvek bila uz oca, muža i dete. Svi koji pogledaju ovu monodramu su u prilici da čuju mnogo informacija koje sigurno nisu znali. Ni ja sama nisam znala dosta toga, ali mislim pre svega da su sve te informacije isprepletene u ovoj predstavi na jedan vrlo zanimljiv način – priča glumica Ljiljana Jakšić.

Ideja o ovom multimedijalnom projektu potekla je od direktorke Muzeja Vuka i Dositeja Eliane Gavrilović, a tekst za monodramu potpisuje Vesna Aleksić. Pored samog Muzeja gde predstava igra jednom mesečno, u poslednjih pet godina je imala brojna izvođenja u Srbiji, a gostovala je i u Austriji, Sloveniji, Rusiji i Republici Srpskoj. Uz monodramu program je obogaćen dokumentarnim materijalima, porodičnim fotografijama i muzikom koji svi zajedno obogaćuju program i dočaravaju vreme u kojem su Karadžići živeli i stvarali.

– To je jedna sentimentalna, emotivna priča o životu porodice Vuka Karadžića. Inače imamo izuzetne reakcije kada ovu predstavu igramo u muzeju jer taj emotivni doživljaj glumca sa scene publici mnogo bolje približi sve ono što oni kasnije vide u muzeju i potpuno ga na drugačiji način obilaze kada imaju taj emotivni osećaj koji glumac na njih prenese tako da smatram da je muzejski teatar jedna izuzetno dobra i uspešna priča – dodaje poznata glumica.

Organizovanjem ovog programa Srpski dom je nastavio saradnju koju od ranije ima sa Narodnim muzejom Srbije nakon što su tokom prošle godine organizovana dva predavanja o srpskom slikarstvu u 19. i 20. veku, a za učenike je u novembru održana i monodrama o životu Dositeja Obradovića. U Srpskom domu planiraju da predstave o Dositeju i Vuku održavaju i za buduće generacije učenika, ali i da programske aktivnosti sa podrške srpskom jeziku sa drugačijm programima prošire i na nacionalnu grupu predmeta.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.