Krsna slava Veća srpske nacionalne manjine VS županije

U crkvi Prenosa moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu 26. februara Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije proslavilo je Sv. Simeona Mirotočivog, svoju krsnu slavu.

Slavko Bubalo 27.02.2019.
Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije

Čin osvećenja i sečenja slavskog kolača izvršio je prvi paroh vukovarski prota Saša Kuzmanović uz sasluženje paroha sotinskog prote Miladina Spasojevića i drugog paroha borovskog jereja Dragana Serdara.

Domaćin ovogodišnje krsne slave Veća je opština Borovo jer je odluka županijskog VSNM-a da ovo slavlje svake godine bude održano u drugom mestu.

- Prošle godine slava je obeležena u Mirkovcima, a ove smo odlučili da to bude Borovo. Ove godine su i izbori za novi saziv Veća koje će nakon što bude konstituisano doneti odluku koje mesto i crkvena opština će biti novi kum i domaćin slave – objašnjava predsednik županijskog VSNM-a Svetislav Mikerević.

Između dve slave Veće je, pored uobičajenih aktivnosti, u delo sprovelo i dva projekta. Bilo je organizator Dečije olimpijade i manifestacije pod nazivom „Deca pesnici roda svoga“.

- Dečiju olimpijadu finansiralo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i na njoj je učestvovalo 150 dece što smatramo velikim uspehom. Na manifestaciji „Deca pesnici roda svoga“ učestvuju učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu i bila je takođe veoma uspešna i masovna. U njoj je učestvovalo preko 300 učenika. Veće je ove godine izdalo i svoj bilten u kom je predstavljen njegov četvorogodišnji rad. Hteli smo i na taj način da zabeležimo sve što smo radili jer ono što nije zapisano kao da se i nije dogodilo – priča Mikerević.

Dodeljene nagrade VSNM-a

Nakon verskog dela u borovskoj crkvi članovi županijskog VSNM-a i njihovi gosti okupili su se u vukovarskom restoranu Mornar gde je održan kraći kulturni program i dodela povelje i plakete Veća ovogodišnjim laureatima.

Povelja koju veće dodeljuje za životno delo na polju kulture i umetnosti ove godine dodeljena je osamdesetogodišnjem Mićunu Neneziću iz Borova. Svojim umetničkim delima Nenezić je ostavio dubok trag na ovim prostorima što se ogleda i u činjenici da brojne njegove skulpture i duborezi krase prostor škola i muzeja u Borovu, Vukovaru, Iloku. Jedan je od osnivača Likovne sekcije „Sava Šumanović“ u Borovu i učesnik brojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Izlagao je na grupnim i samostalnim izložbama u gotovo svim evropskim državama u našem okruženju.

- Da iskreno kažem to što sam nagrađen ovom poveljom za mene je bilo veliko iznenađenje. Naučio sam da kroz život koračam tiho, čak nečujno, ali sam uvek nastojao da iza sebe ostavim nekakav umetnički trag. Ovo priznanje mi dođe kao da sam po drugi put penzionisan, a opet mislim da imam još dosta toga za reći pa sebi ne mogu da dozvolim da budem pasivan. Nemirnog sam duha, imam mnogo energije i još uvek radim. Moram još poslova da završim, a te stote godine se jako naglo približavaju i zato moram da požurim – rekao je u šali Mićun Nenezić u svom obraćanju prisutnima zahvalivši tom prilikom članovima Veća što su mu na ovaj način odali priznanje.

Plaketa Veća dodeljena je etno-koreografu Milanu Cvijanoviću iz Bobote koji je svojim radom obeležio kulturno delovanje brojnih kulturno-umetničkih društava na našim prostorima, ali i šire od toga. Kao umetnički rukovodilac okitio se mnogim nagradama i priznanjima u zemlji i inostranstvu.

Ispred opštine Borovo koja je kumovala ovogodišnjoj slavi Veća okupljenima se obratio zamenik načelnika opštine Duško Drobić koji je županijskom VSNM-u zaželeo uspeh u budućem radu i u ime opštine Borovo njegovom predsedniku predao poklon – kompjuterski štampač u boji. U nastavku programa nastupio je Tamburaški sastav „Dunavske Zore“ iz Borova.