KUD „Bukovica“ u Banjaluci predstavio tradiciju bukovačkog kraja

Kulturno-umetničko društvo „Bukovica“ iz Kistanja učestvovalo je krajem aprila po prvi put na Festivalu dečijih folklornih sekcija u mestu Piskavica kod Banjaluke.

Vaska Radulović 09.05.2019.
KUD Bukovica Kistanje

Prvi dan posete banjalučkom kraju, članovi KUD-a „Bukovica“ iskoristili su da se igrom i običajima, iz svog kraja, predstave vršnjacima i publici koji su ih sa velikom radošću i dobrodošlicom ugostili. Tradicionalne bukovačke nošnje, izvorne pesme i običaji naroda u Dalmaciji, upotpunili su deo festivalske večeri, a mnogobrojna publika u Piskavici imala je priliku da vidi i upozna i najmlađe čuvare tradicije bukovačkog kraja.

- Povod našeg odlaska u Banjaluku bio je poziv KUD-a „Piskavica“ da učestvujemo na festivalu dečijih folklornih sekcija koji se kod njih tradicionalno održava. Inače, oni su kod nas gostovali pre nekih desetak godina i ovo je bila prilika da nas pozovu u uzvratnu posetu.  Moram istaći da se naš KUD, nakon osnivanja i jednogodišnjeg rada sa starijim članovima, sada više fokusirao na rad sa mlađom decom, tako da je ovo bila idealna prilika da, ta deca, po prvi put pokažu sve ono što su naučili među svojim vršnjacima.  Njima to mnogo znači, daje im dodatni motiv da nastave da se trude, da uče i vežbaju ali i da budu ponosni predstavnici svog kraja i svojih običaja. U večeri kada su nastupili među sedam kulturno-umetničkih društava iz okoline Banjaluke zaista su, svojom različitošću, pobrali sve simpatije publike koja ih je nagradila aplauzima. Njima to mnogo znači ali znači i svima nama jer nam je to svojevrsna potvrda, pokazatelj, da rad sa decom i pružanje mogućnosti njima uvek može da da samo pozitivne rezultate - kaže zamenik načelnika opštine Kistanje Borislav Šarić.

Drugog dana posete Republici Srpskoj deca su imala priliku da obiđu grad Banjaluku, pravoslavni hram Hrista Spasitelja, srednjevekovnu tvrđavu Kastel ali i džamiju Ferhadiju koja se nalazi nedaleko od samog centra grada.

KUD-Bukovica-grupna

- Ovaj put išli smo sa sedamnaestero dece i pet starijih članica ženske pevačke grupe. Nakon nastupa iskoristili smo priliku da svi oni obiđu Banjaluku, grad u kojem mnogi nikada nisu bili, pravoslavni hram ali i džamiju Ferhadiju sa kojom su se, takođe, mnogi prvi put i susreli. U pratnji dece išli su i članovi upravnog odbora društva a sve to mogli smo zahvaljujući finansijskoj pomoći naše opštine Kistanje i susedne nam opštine Ervenik. Moram još naglasiti da je troškove našeg boravka tamo snosio naš Kistanjac, Dušan Torbica. Pre deset godina on je KUD „ Piskavica“ i doveo u Kistanje, a sada se potrudio da našoj deci omogući i uzvratnu posetu i boravak tamo. Mi smo zahvalni njemu i njegovoj supruzi što nisu zaboravili svoj kraj ali ni decu koja ovde žive - ističe Šarić.

Nakon dvodnevne posete Republici Srpskoj, deca su se zadovoljno i puna utisaka vratila u Bukovicu, noseći sa sobom najlepše uspomene.

U pratnji KUD-a bili su i njegov predsednik Milivoj Macura, načelnik opštine Ervenik Predrag Burza i zamenik načelnika Kistanja Borislav Šarić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.