KUD-ovi sa istoka Hrvatske učili o igrama iz Dragačeva

Održana još jedna Škola folklora na kojoj su srpski KUD-ovi sa istoka Hrvatske imali priliku da nauče značajne stvari iz domena tradicionalnih igara i pesama.

Škola folklora
Škola folklora

Škola folklora u organizaciji Zajedničkog veća opština, a pod pokroviteljstvom Saveta za nacionalne manjine održana je po šesti put. Reč je o dvodnevnom seminaru koji je osmišljen na način da kulturno-umetnička društva šalju svoje predstavnike koji će od eminentnih predavača naučiti o kulturnom amaterizmu i očuvanju srpske kulture i tradicije.

Domaćin je i ove godine bilo Kulturno-umetničko društvo Sloga iz Vukovara u čijim je prostorijama seminar održan 11. i 12. septembra, a predavačica je treći put zaredom bila Slavica Mihailović iz Kragujevca. Nakon što su prošle godine tema bile igre iz okoline Niša, ove godine folkloraši su usavršavali svoja znanja iz tradicionalnih igara Dragačeva i okoline Čačka.

– Reč je o prelaznoj oblasti sa Šumadije na zapadnu Srbiju koje ima obeležja i jednog i drugog kraja. To je tema koju su izabrala društva odavde, a to je teren koji sam svojevremeno istraživala i beležila igre, pesme i običaje. Više od 30 godina sam se sa tim bavila i pored vođenja ansambala to je nešto najznačajnije što sam radila i što me ispratilo i u penziju. Svaki svoj dolazak u Vukovar smatram posebno važnim zadatkom zbog očuvanja srpske tradicije izvan granica Srbije i jako se radujem kada vidim ove mlade ljude koji odlično rade. Kada se ti rezultati iz godine u godinu vide onda svi radimo sa mnogo više volje i elana – rekla je jedna od najpoznatijih i najznačajnijih radnica kulturnog amaterizma u Republici Srbiji.

Na seminaru je učestvovalo sedamdesetak folkloraša iz više od 20 kulturno-umetničkih društava i udruženja koji se bave očuvanjem srpske kulture i tradicije na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. To je ujedno i najveći broj učesnika na ZVO-ovim školama folklora. Skup je otvorio predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović.

– Za nas je kao zajednicu kulturni amaterizam izuzetno bitan jer kroz taj rad vodimo računa o kulturnom identitetu, a to ćemo raditi i ubuduće. Suština je da se naši ljudi koji se bave folklorom edukuju na način da mi dovedemo stručne osobe ovde i njima približimo mogućnost učenja i dodatnog obrazovanja. Takvi oblici usavršavanja su inače nezgodni jer se mora platiti put i kotizacija, a na ovaj način pomažemo tako što te stručne osobe dovodimo ovde – kaže Nebojša Vidović.

Sa Škole folklora učesnici uglavnom odlaze zadovoljni, a radi se i teorija i praksa. Zbog toga je brojni folkloraši i voditelji folklornih sekcija nikada ne propuštaju.

– Znači nam ovo puno pogotovo sad kada je korona pa se seminari uglavnom ni u Srbiji ne održavaju, Upijamo nova znanja, nove materijale pogotovo od ovakvih stručnjaka kao što je Slavica Mihailović. Drago mi je što smo ove godine imali priliku da radimo igre iz Dragačeva jer nam je Slavica proše godine kada je bila ovde rekla da ima odličan materijal na tu temu, a te igre se ovde retko igraju i slabo se poznaje ta oblast – govori sekretar KUD-a Sloga i voditelj dečije sekcije u ovom društvu Zoran Novoselac.

Dvodnevni seminar ranije se održavao jedan dan u Vukovaru, a drugi dan u Belom Manastiru, ali je ove godine iz praktičnih razloga odlučeno da oba dana usavršavanja budu organizovana u prostorijama KUD-a Sloga.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.