Letnja škola kaligrafije u manastiru – Bliže pravoslavlju i jedni drugima

Završena je Letnja škola kaligrafije u Manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini, jedinom pravoslavnom manastiru na istoku Hrvatske.

Letnja škola kaligrafije naslovna

Letnja škola kaligrafije trajala je sedam dana tokom kojih su u Manastiru Uspenja presvete Bogorodice deca pohađala radionice kaligrafije, ikonopisanja i crkvenog pojanja. Ovaj edukativni program pod nazivom „Zaharije Orfelin“ organizuje Zajedničko veće opština uz podršku Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Priliku za sticanje novih znanja i lepo druženje u manastiru zahvaljujući ovoj ideji imaju deca koja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu pohađaju više razrede osnovnih škola na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović objašnjava da je ovo treća letnja škola čiji je cilj da okuplja i povezuje srpsku decu i uči ih novim saznanjima.

– Suština ovog projekta je učenje lepog pisanja, umetničkog izražavanja ali iznad svega druženje dece i učenje o pravoslavlju. Oni ovde upoznaju manastirski način života i učestvuju na službama. Saznaju neke istine i o sebi i o svojoj veri, tradiciji, kulturi i naravno jeziku. Ove je godine učestvovalo 41 dete, svake godine uključujemo druge Osnovne škole, ovaj put to su Tenja, Bijelo Brdo, Bobota, Trpinja i Dalj. To su učenici šestih i sedmih razreda koji se školuju po modelu „A“. Želja nam je da zadržimo decu u tom modelu obrazovanja kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje i cilj je da se oni međusobno upoznaju i druže – objašnjava Stojanović.

Deca se zabavila i naučila mnogo toga

Prošle godina škola kaligrafije nije održana zbog pandemije koronavirusa, zato je ovogodišnje druženje bilo radosnije i ispunjeno brojnim sadržajima. Deca su imala organizovani prevoz i obroke, a u manastiru su boravili ceo dan gde su osim radionica imali i druge slobodne aktivnosti.

– Najviše mi se svidela ikonografija, jer inače volim da crtam, slikali smo različite svetitelje, a ja sv. Dimitrija. Naučila sam i nove fontove na kaligrafiji i to mi se baš sviđa. Treba biti jako precizan kada se ispisuju slova. Iskreno bilo mi je super – prenosi nam svoje utiske Ilinka Klajić učenica 6 razreda OŠ „Dalj“.

Petar Bundalo iz Bijelog Brda kaže da iako su ovde provodili ceo dan nije bilo naporno nego jako zabavno, uz odlično društvo i jako dobre predavače.

–  Najomiljenija radionica bila mi je ikonopisanje, mnogo smo stvari naučili od toga da treba biti precizan, imati smirenu ruku da jednostavno u svojoj glavi zamislimo sliku i pripazimo na detalje, ono što je svetlije i tamnije. Najviše što mi se svidelo su boje koje smo koristili – kaže Petar.

Letnja škola kaligrafije tekst 2

Među polaznicima škole bilo je i onih kojima je pojanje najdraža radionica, zašto objašnjava Tamara Ćurčić iz Dalja.

– Potrebno je samo dosta vežbe i tako postignete svaki cilj. Pojanje nije teško, specifično je po tome kada se svi glasovi udruže stvaramo lepu melodiju i svi zajedno smo puno bolji. Lepše je kada pevamo horski – objašnjava Tamara.

Voditelji radionica zadovoljni – svi žele ponoviti letnju školu sledeće godine

Svi polaznici letnje škole Iskazali su veliko zalaganje i vešto su savladali osnove lepog pisanja kaže voditeljka radionice kaligrafije dr Snežana Šević.

– Učenici su na radionicam kaligrafije prvo imali jedan manji teoretski deo na kojem su se upoznali i sa razvojem pisma, sa različitim oblicima slova, načinima pisanja i sa radom našeg čuvenog vukovarca Zaharija Orfelina i njegovim kaligrafskim bukvarom. Deca su iz dana u dan bivala sve vrednija i bez obzira na ove velike vrućine i komarce uspela su da završe radove. Desilo se ono što sam im rekla prvog dana da će im kada budu odlazili kući biti žao. Evo sada već govore da će im nedostajati ovakvo druženje i da žele i sledeće godine da dođu na letnju školu – priča Šević.

Letnja škola kaligrafije tekst

Slikanje svetitelja, drugačije je od likovnog izražavanja kakvo su do sada učili u školi što je deci bilo posebno zanimljivo istakla je voditeljka radionice ikonopisac Suzana Vignjević.

– Deca su veoma lepo reagovala i već postavljaju pitanja o sledećoj godini. Ima jaku puno potencijala i budućih umetnika i ikonopisaca. Zaista su uživali i lepo se družili. Slikali su razne svetitelje, davala sam im male predloške ikona po crkvi. Učili su neke glavne pokrete kako se počinje, kako je ikona nastala i proces izrade ikone. Ovo je skroz drugačija umetnost i tehnika od onoga što deca uče u školi vezano za slikanje zato im je sve ovo bilo još zanimljivije – izjavila je Vignjević.

Polaznici škole pohađali su sve tri radionice, a onu koja se tiče muzičkog izražavanja vodio je paroh pačetinski Nenead Kesonja.

– Deca su se jako lepo snašla, oni već u svom srcu imaju usađen osećaj prema crkvi, pesmi, slikanju odnosno prema umetničkom izražavanju. Ovo nije bio njihov prvi susret sa liturgijskim, duhovnim i svetovnim pesmama, vrlo brzo su sve prihvatili i u tome uživali. Radili smo prvenstveno liturgijsko pojanje, ali i duhovne i stare svetovne pesme – objašnjava Kesonja.

Završni dan letnje škole u Manastiru Uspenja presvete Bogorodice pripremljen je kraći program, učenici su izveli deo naučenog repertoara na radionici pojanja, a prikazani su i završeni radovi kaligrafije i ikonopisanja. Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić uručio je majice i diplome svakom detetu, a nagrade onima koji su se posebno zalagali i istakli na radionicama.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.