Letnja škola kaligrafije u manastiru Dalj planina

Pedesetak učenika šestih i sedmih razreda iz više različih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu okupilo se u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini kako bi sedam dana savladavali osnove lepog pisanja.

Letnja škola kaligrafije Dalj planina

Prvu letnju školu kaligrafije pokrenulo je i organizovalo Zajedničko veće opština uz pomoć Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Škola je nazvana „Putevima Zaharija Orfelina“, a traje od 9. do 15. jula. Poslednjeg dana biće održana završna svečanost na kojoj će deca izložiti svoje radove i predstaviti sve ono što su tokom trajanja radionica naučila.

– Primećeno je da deca u zadnje vreme veoma ružno pišu i da uopšte ne obraćaju pažnju na svoj rukopis usled ove silne tehnike i tehnologije. Zbog toga se osećala potreba da se uradi ovako nešto jer kaligrafija znači lepo pisanje. Zamislili smo da tokom trajanja ove škole napravimo one početne i osnovne korake tako što bi deca uvežbavala ispisivanje svog imena, a onda i rečenica. Te rečenice će saopštavati određene duhovne poruke jer se nalazimo u manastiru – kaže voditeljka radionica Snežana Šević.

Polaznike dočekao episkop

Učenicima je prvog dana radionica uspešan rad poželeo i novoizabrani episkop Heruvim koji je donedavno bio iguman u manastiru u Dalj planini, a tog dana služio je i liturgiju uz sasluženje drugih sveštenika Osečkopoljske i baranjske eparhije.

Letnja škola kaligrafije episkop Heruvim dalj planina

– Mi smo ovu školu posvetili Zahariju Orfelinu koji je bio veliki prosvetitelj i učitelj našeg naroda. Lepo je to što smo se danas okupili u njegovo ime da započnemo i osavremenimo to njegovo delo koje je on činio još u 18. veku, a koje mi treba da negujemo i čuvamo. Radujem se što ćemo u ovih sedam dana oživotvoriti staru delatnost kaligrafije i lepim pisanjem kakvim su nekada bile ispisane i crkvene, ali i brojne druge svetske knjige. Želim da iz ove naše duhovne oaze odnesete samo lepe uspomene – rekao je vladika Heruvim učenicima nakon liturgije.

Cilj je bio na ovaj način oživeti manastir

Episkop Heruvim kaže da je ova letnja škola kaligrafije imala za cilj i da oživi ovo mesto koji je jedini manastir na prostoru Osečkopoljske i baranjske eparhije.

– Sa željom da ovaj manastir zaživi počeli smo da osmišljavamo upravo ovakav neki oblik radionica i letnjih škola koje će doprineti sadržaju života ovoga manastira. Ova radionica je pionirska, ali nadam se da će zaživeti i u budućnosti. Pokušali smo sa njom da damo jedno novo svetlo ovoj svetoj obitelji da ona postane mesto okupljanja našeg naroda i jedan duhovni stub koji će u duhovnom smislu rukovoditi našim narodom – ističe episkop Heruvim.

Deca se povezuju i stvaraju prijateljstva

U projektu su učestvovali učenici iz osnovnih škola iz Bobote, Trpinje, Borova, Markušice i Negoslavaca, a predsednik Zajedničkog veća opština koje je nosilac projekta Srđan Jeremić kaže da su ovakve radionice od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu.

– Na ovaj način povezujemo srpsku decu iz različitih mesta koji se ovde međusobno druže i upoznaju. To je prilika da stvore prijateljstva, ali sa druge strane i da nauče mnoge bitne stvari, kada se radi o kaligrafiji, ali i kada se radi o duhovnim aspektima života jednog manastira. Na taj način će se njihovo znanje iz ovog segmenta značajno obogatiti i sadržajno proširiti – govori Srđan Jeremić.

Tokom sedam dana trajanja letnje škole deca su se upoznala sa životom u manastiru, ali su za njih organizovane i brojne druge aktivnosti kao što su likovne i muzičke radionice te razne sportske aktivnosti, a sve sa ciljem očuvanja tradicije, jezika i pisma Srba na ovim prostorima.