Letnja škola srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“ ove godine na Viru

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i Veće srpske nacionalne manjine grada Zagreba u periodu od 18. 7. do 30. 7. 2021. godine organizuju Letnju školu srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“.

letnja škola srpskog jezika i kulture sava mrkalj

Letnja škola će se održati u dve grupe učenika po sedam dana (prva grupa od 18. do 24. jula i druga grupa od 24. do 30. jula).

Održavanje ovogodišnje Letnje škole srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“ planirano je na Viru, u odmaralištu Cvrčak. Kako kažu iz prosvjete ovo odmaralište se nalazi van naselja Vir, 150 metara od mora, sa vlastitim dvorištem, bezbednim za igru i boravak učenika. Sobe su višekrevetne sa sopstvenim kupatilom. Boravak u odmaralištu uključuje smeštaj, tri glavna obroka i užinu.

– Cilj Letnje škole jeste da kod učenika probudi dodatni interes i obogati saznanja o kulturi i jeziku našeg naroda, da doprinese očuvanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta. Ovakav oblik organizovanog boravka učenicima bi omogućio da steknu nove prijatelje, nova iskustva obogaćena saznanjima o zemlji svojih predaka, svojoj kulturi, jeziku i identitetu – piše na fejsbuk profilu Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“.

Letnja škola je namenjena učenicima koji pohađaju osnovnu školu (prednost imaju 4, 5. i 6. razred) iz mesta u kojima nije organizovan nijedan oblik školovanja predviđen za srpsku nacionalnu manjinu (model A, B ili C – negovanje srpskog jezika i kulture). Program je koncipiran tako da je celi dan ispunjen aktivnostima, s tim da se nastava i škola plivanja održavaju u prepodnevnim časovima, dok je poslepodnevno vreme rezervisano za kupanje, radionice i slobodne aktivnosti.

Letnja škola srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“
Foto: Fejsbuk stranica SKD „Prosvjeta“

Troškove smeštaja, prehrane (tri obroka i užina), pratilaca grupe i prevoza od Zagreba do Vira snosiće SKD „Prosvjeta“ i VSNM Grada Zagreba. Troškove puta od mesta boravka do Zagreba i nazad snose roditelji koji su obavezni da dovedu decu do Zagreba i da ih po povratku sa Vira dočekaju u Zagrebu, u unapred dogovoreno vreme na unapred dogovorenoj lokaciji.

Svi zainteresovani mogu da se prijave na sledeći način:

  1. Ispuniti obrasce 1. i 2. (saglasnost i anketa) objavljene na internet stranici SKD „Prosvjeta“
  2. Zatražiti potvrdu o redovnom pohađanju osnovne škole za dete (tajništvo škole)
  3. Ispunjene obrasce i potvrdu o redovnom pohađanju osnovne škole poslati preporučeno poštom najkasnije do 26.03.2021. na adresu ili skenirano na mejl obrazovanje@skd-prosvjeta.hr

SKD „Prosvjeta“
„ZA LJETNU ŠKOLU“
Berislavićeva 10
p.p. 739
10 000 Zagreb

Broj mesta je ograničen, a izabrani kandidati biće obavešteni telefonskim putem do završetka školske godine. Netačno ispunjeni, nepotpuni obrasci, te prijave poslate nakon propisanog roka neće se uzimati u razmatranje.

Za sve dodatne informacije obratite se na mejl obrazovanje@skd-prosvjeta.hr ili na tel: 01/4872-456.

Galeriju fotografija sa dosadašnjih izdanja Letnje škole, kao i obrasce koje trebate popuniti, možete pronaći na linku: http://skd-prosvjeta.hr/letnja-skola-srpskog-jezika-i…/