Manifestacija koja neguje narodno stvaralaštvo Srba na istoku Hrvatske

Jubilarna deseta po redu Smotra srpskog folklora istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema održana je devetog novembra u Belom Manastiru u organizaciji Zajedničkog veća opština iz Vukovara.

Smotra srpskog folklora istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Beli Manastir 2019

Na ovogodišnjoj Smotri srpskog folklora istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema predstavilo se 14 kulturno-umetničkih društava s područja istočne Hrvatske, kao i Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Bačkog Brega.

– Po prvi put nastupilo je 15 kulturno-umetničkih društava sa čak 340 prijavljenih učesnika. Očuvanje kulture i običaja na ovim prostorima je nemerljivo i kroz sve ove godine ono se iskazalo na razne načine, a ovo je samo jedan od vidova: igra, ples i folklor. Trudimo se da svake godine podignemo tehnički i logistički nivo što se tiče same organizacije. Napredak se već sad može primetiti jer je više publike koja prisustvuje ovim manifestacijama. Ono što je veoma važno naglasiti u ovom trenutku je da je bez obzira na odliv stanovništva koji imamo na ovim terenima, ipak uspevamo okupiti pozamašan broj učesnika i društava – priča predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović.

Ovaj odbor Zajedničkog veća opština nekoliko godina sarađuje sa ministarstvima i ustanovama iz Republike Srbije i AP Vojvodine.

-Sada se već okrećemo pripremama za sledeću godinu, odnosno krećemo s prijavama prema Savjetu za nacionalne manjine, a što se tiče našeg odbora, imamo obavezu da odradimo neke projekte koje smo započeli već treću godinu u nizu prema Ministarstvu kulture Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulture Autonomne pokrajine Vojvodine, a ove godine smo se prijavili i za neke od konkursa ministarstava Republike Hrvatske – pojašnjava Vidović.

Po prvi put došli gosti iz Vojvodine

Zanimljivost ovogodišnje smotre je to što je po prvi put nastupilo i jedno gostujuće kulturno-umetničko društvo koje čine predstavnici vojvođanskih Hrvata. Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Bačkog Brega, na veliko oduševljenje publike, predstavilo se Scenskim prikazom običaja prela.

Jubilarna deseta po redu Smotra srpskog folklora istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema održana je devetog novembra u Belom Manastiru u organizaciji Zajedničkog veća opština iz Vukovara. hkpd silvije strahimir kranjčević bački breg

– Meni je jako drago da je jedan naš KUD došao i predstavio se na smotri folklora. Čestitao bih domaćinima jer se zaista vidi jedna reprezentativna manifestacija koja zaslužuje svaku pohvalu, ali i finansijsku i logističku podršku. Naravno čestitke i svima koji su nastupili jer se vidi raznolikost folklora, nošnji i vidi se zapravo bogatstvo kulture koja se gaji. Imali smo pojedinačne saradnje sa kulturno-umetničkim društvima iz Republike Hrvatske, ali smatramo da kroz ovaj vid saradnje ZVO-a i Hrvatskog nacionalnog veća možemo organizovano provesti neku buduću saradnju kulturno-umetničkih društava sa jedne i sa druge strane granice – kaže potpredsednik Hrvatskog nacionalnog veća i član projektnog tima ove ustanove Ladislav Suknović.

U programu su, osim HKPD-a „Silvije Strahimir Kranjčević“ nastupili i KUD-ovi „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira, „Branko Radičević“ iz Dalja, „Mladost“ iz Trpinje, „Sveti Sava“ iz Tenja, „Đoko Patković“ iz Bobote, „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bijelog Brda, „Živojin Žiko Mandić“ iz Kneževih Vinograda, „Srem“ iz Markušice, „Sloga“ iz Vukovara, „Zora“ iz Silaša, „Ostrovo“ iz Ostrova, „Ljubo Ratić Bubo“ iz Vere, ANI SKD „Prosvjeta“ iz Vukovara te „Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine“ iz Borova.