Manjine Vukovarsko-sremske županije ujedinjene u različitosti

U Mikluševcima je 7. maja po devetnaesti put obeležen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije.

Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije Mikluševci

Prolećna subota je poslepodne izmamila stanovnike Mikluševaca, ali i druge meštane Vukovarsko-sremske županije da prisustvuju prikazivanju različitih tradicija, običaja i kultura nacionalnih manjina. Koordinacija veća i predstavnika nacionalnih manjina ove županije je na štandovima predstavila multikulturalnost i raznolikost običaja.

– U kordinaciji deluje osam nacionalnih manjina što je bogatstvo za svaku državu i županiju. Za nas ova manifestacija znači mnogo, tu pokažemo da postojimo, da nas ima, prikažemo svoju gastronomiju, tradiciju, običaje i kulturu svih naroda na području naše županije. Svake godine druga nacionalna manjina nam je domaćin i to je izuzetno bitno da sve nacionalne manjine upoznaju i druge narode i vide njihovu tradiciju – rekao je predsednik Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

U programu su učestvovali bošnjačka, mađarska, slovačka, srpska, albanska, nemačka i ukrajinska nacionalna manjina, dok su ovogodišnji domaćini bili Rusini koji su prikazali bogatu Vaskršnju trpezu sa slanim i slatkim delicijama svoga naroda.

– Danas su članice ženske pevačke grupe našeg KUD-a Joakim Govlja iz Mikluševaca pripremile, kako slana tako i slatka jela. Od slanih jela smo pripremile deo Vaskršnjeg stola što podrazumeva šunku, kobasicu i sirec koji je tradicionalno rusinsko jelo koje se priprema samo za Vaskrs. Imamo takođe i kapuščanjiki, to je lepinja sa kupusom, onda beljuši dizano testo sa sirom i različite poslastice kao što su čeregi, poznati svatovski kolači, pita sa jabukama, salenjaci i šape – priča potpredsednica društva i nastavnica rusinskog jezika Lesja Mudri.

U Mikluševcima se još uvek kuva po starim receptima baka, pa tako Rusini sa ponosom čuvaju tradiciju i običaje svoga naroda i prenose ih na buduće generacije.

– Na nastavi rusinske kulture vrlo često imamo sate na kojima kuvamo i pečemo tradicionalne kolače i to su učenicima omiljeni sati. Nastavila nam je sa radom i starija folklorna grupa, okupili smo mlade na nivou cele opštine, to su srednjoškolci koje je inače teško zadržati. Vrlo je aktivna i mlađa grupa, predškolci i učenici nižih razreda koji će nam se danas i predstaviti u kulturno-umetničkom delu pograma – dodaje Lesja.

Predstavili se i Srbi

Srpsku zajednicu predstavilo je kulturno-umetničko društvo Branislav Nušić iz Borova koje je na svom štandu prikazalo bogatu gastronomsku ponudu, a u programu su nastupali sa svojom tamburaškom sekcijom.

Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije Mikluševci tekst

– Na našem štandu ima slatkih delicija, kiflica, breskvica, košnica, šapa, štrudlica i projica. To su sve pripremile naše žene iz kulturno-umetničkog društva Branislav Nušić i uvek se rado odazovemo ovome pozivu. Nešto od recepata imamo zapisano, a nešto smo naučie od baka i mama pa se prenosilo sa kolena na koleno. Družimo se i tokom godine, kada naše sekcije nešto organizuju mi se uvek rado odazovemo pozivu i pripremimo naše specijalitete – izjavila je članica KUD-a Danka Ćurčić.

Nacionalne manjine čine više od 15 odsto u ukupnoj strukturi stanovništva ove županije. Da je multikulturalnost veoma važna za svako društvo pokazala je i prisutnost velikog broja političkih predstavnika sa istoka Hrvatske.

– Dajemo svoj doprinos svim društvenim i društveno političkim događanjima i prisutni smo u većoj ili manjoj meri u svim mestima na području županije. I što je jako bitno za jednu nacionalnu manjinu, ali i za Vukovarsko-sremsku županiju je da se manjine očuvaju kao nosioci nacionalnog identiteta naroda kojem pripadaju, a istovremeno da budu integrativni faktor u hrvatskom društvu kao što su to bile vekovima unazad. Drago mi je da se veliki broj i izlagača, ali i prisutnih gostiju ovde okupio i to je samo jedan korak napred da aktivnosti nacionalnih manjina unapređujemo po svim mogućim pitanjima. Mnogo toga je još što opterećuje pitanja i probleme nacionalnih manjina, ali sam siguran da zajednički kroz saradnju sa svim instancama vlasti sva ta pitanja možemo rešiti ako za to postoji dobra volja, a verujem da postoji – kaže zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.