Međunarodna likovna kolonija ”Đola 2018” u Dardi

U organizaciji pododbora SKD "Prosvjeta" iz Darde i likovne radionice ''Petar Dobrović'' u ovom baranjskom mestu održana je 15. međunarodna likovna kolonija ''Đola 2018'' na kojoj je tokom dva dana učestvovalo više od trideset slikara iz Novog Sada, Vrbasa, Zagreba, Slavonskog Broda, Osijeka, Slatine, B. Manastira, Batine, Dalja, Darde itd.

Slavko Bubalo 07.10.2018.
Likovna kolonija Đola 2018 Darda

Učesnici, među kojima su bili akademski i afirmisani amaterski slikari, studenti likovnih akademija te učenici osnovnih i srednjih škola su se potrudili da tokom trajanja kolonije u umetničkom fondu ostave reprezentativne radove.

Prvog dana kolonije organizovan je i okrugli stol na temu "Slikarstvo Bele Čikoš Sesija”, na kojem je o njegovom umetničkom radu govorila vršiteljka dužnosti direktora Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku Kristina D. Vetengl i muzejski pedagog Josipa Stojanović.

Nakon što je predsednik pododbora iz Darde Mirko Marković zvanično otvorio rad ove kolonije učesnici su mogli da pogledaju i izložbu slika sa prijašnjeg, četrnaestog, saziva o kojoj je govorio prof. Pero Matić. Stihove "Naš stari dome" Alekse Šantića govorila je Ljeposava Grubor.

Tokom dva dana predanog umetničkog rada nastalo je preko četrdeset dela, čime je veliki fundus obogaćen novim radovima.