Međunarodni dan žena sa sela u organizaciji Aktiva žena SDSS-a

Međunarodni dan žena sa sela obeležava se 15. oktobra još od 1995. godine kada je ustanovljen na Svetskoj konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu. Aktiv žena Samostalne demokratske srpske stranke Vukovarsko-sremske županije to čini poslednjih pet godina na način da u sklopu svojih redovnih aktivnosti povodom ovog praznika organizuje prigodni program.

Jadranka Jaćimović 17.10.2018.
Međunarodni dan žena sa sela aktiv žena sdss-a bobota 2018

Žene iz svih opštinskih organizacija SDSS-a sa područja najistočnije hrvatske županije okupile su se 14. oktobra u Boboti kako bi obeležile ovaj praznik. Na bogatim štandovima  u Domu kulture predstavile su tom prilikom razne rukotvorine i kulinarska umeća.

- Na ovaj način želimo dati ženama priliku da prikažu sve ono u čemu su dobre ako ne i najbolje. Žene veoma rado prihvataju priliku da se predstave svojim radom, pogotovo kada je u pitanju pripremanje tradicionalne srpske hrane. Na ovoj manifestaciji učestvuju gotovo svi Aktivi iz naše Vukovarsko-sremske i gošće iz Osječko-baranjske županije, tako da je danas ovde oko dvesta žena. One su se veoma potrudile i prikazaće ono što one tokom čitave godine rade, a ponekad se tome ne pridaje dovoljno značaja -  izjavila je potpredsednica i  saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Nezaposlenost i ekonomska zavisnost otežava život u ruralnim krajevima

Obeležavanjem ovog dana nastoji se ukazati na specifičan položaj žena koje žive na selu. Neravnopravni položaj i diskriminacija sa kojom se žene svakodnevno susreću, za one iz ruralnih krajeva, opterećeni dodatnim problemima.

- Najveći problem žena iz ruralnih krajeva je velika nezaposlenost, ekonomska zavisnost koja na neki način proističe iz te nezaposlenosti i diskriminacija po polu i po godinama. To je ono sa čim se žene najčešće susreću. Veliki pomak je učinjen projektom „Zaželi“ jer je mnogo žena dobilo priliku da radi i da se brinu o starim i nemoćnim osobama koje su takođe u jednom nezavidnom položaju. Upravo takvi i slični projekti koji će na nivou cele Hrvatske da donesu pomoć sa obe strane je ono na čemu treba da se insistira, ali i na promociji ženskih prava i ravnopravnosti. One koje se bave politikom naročito treba da insistiraju na tome da se svaka diskriminacija koja se oseti i prijavljuje, da se o njoj javno i otvoreno govori i da se sankcionišu oni koji to rade - smatra Jeckov.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Aktiv žena SDSS-a pokrenuo je akciju u želji da pomogne ženskom pravoslavnom manastiru Svete Ane koji se nalazi u blizini Daruvara. Monahinja koja tamo živi u veoma teškim uslovima i posvećena je obnovi ove svetinje dirnula je srca žena koje su na predlog Dragane Jeckov prikupile dobrovoljni prilog za pomoć ovom manastiru.

Istovremeno obrađuju zemlju, brinu o porodici  i prate zahteve savremenog načina života

Međunarodni dan žena sa sela u Boboti je proslavljen programom koji je otvorila predsednica Aktiva žena Vukovarsko-sremske županije Dragana Bošnjak. Nakon nastupa bobotskog KUD-a „Đoko Patković“ pojedinačno su predstavljeni štandovi svih učenica. Domaćice ove proslave članice Udruženje žena Bobota prikazale su deo svog umeća, dok su za mnoge prezentovani slatki i slani specijaliteti te izrađene rukotvorine nezamislivi talenat, za ove je žene to samo uobičajeni deo života na selu.

- Nikada nije bilo lako biti žena na selu. Danas su mnoge i zaposlene, a ne samo domaćice. Jako puno toga moraju da rade od obrađivanja zemlje, obaveza u kući, oko dece i njihovog školovanja. Mora sve da zna i prati savremene tokove i moderan način života, mora znati da se služi kompjuterom i mnogo toga da savlada da bi bila žena  savremenog društva - objašnjava predsednica Udruženja žena Bobota Milica Bauković.

Najviša vojna odlikovanja Prvog svetskog rata nosila je žena sa sela - Milunka Savić

Da žene obavljaju više poslova odjednom, da su ujedno i domaćice i veoma uspešne u svim profesijama, činjenica je koju sve manje muškaraca pokušava da ospori. Nastavnice, političarke, doktorke, avijatičarke, predsednice država i mogli bi tako da nabrajamo sva zanimanja koja postoje i u svakom da pronađemo žene koje su rušile sve prepreke, stereotipe i neprihvatanja. Zato je ove godine prezentacija Zorana Jakšića o velikoj Milunki Savić savršeno upotpunila obeležavanje Međunarodnog dana žena sa sela.

- Navršava se sto godina od završetka Prvog svetskog rata, a žene nisu učestvovale u to vreme u ratu. Upravo zato smo odabrali Milunku Savić, ženu koja se istakla kao velika ratnica, a uz to bila je žena sa sela. Bila je najviše odlikovani vojnik Prvog svetskog rata. Nosilac je brojnih francuskih, engleskih i naših odlikovanja. Ona je u vojci dobila čin narednika i prvenstveno se istakla kao veliki vojnik. Da bi uopšte bila primljena u vojsku ona se prijavila kao Milovan, ošišala se i predstavljala kao muškarac, tek nakon njenog ranjavanja u Bregalničkoj bici otkriveno je da je žena - ispričao je deo Milunkine biografije profesor Jakšić.

Međunarodni dan žena sa sela ustanovljen je kako bi se podsetilo na važne uloge žena koje čuvaju porodične vrednosti te utiču na razvoj seoskih područja, a što uglavnom ostaje nezapaženo te da se ukaže na potrebu da se ženama osigura ravnopravan pristup i potpuno učešće u svim strukturama savremenog društva i kreiranju razvojnih politika sela.