Milorad Manojlović (1957-2021)

Nakon kraće i teške bolesti preminuo je dugogodišnji košarkaški trener iz Vukovara Milorad Manojlović Kiseli.

Milorad Manojlović Kiseli
Milorad Manojlović Kiseli

Milorad Manojlović svoj životni put posvetio je sportu, trenerskom i pedagoškom radu sa mladima, razvoju sporta, posebno košarke, te fizičke kulture. Manojlović je rođen u Vukovaru 13. marta 1957. godine, a ceo svoj život živeo je u Borovu naselju gde je pohađao i osnovnu školu. Nakon završene osnovne škole pohađao je i srednju Ekonomsku školu u Vukovaru, a potom i Višu ekonomsku školu. Od 1978. do 1998. godine radio je u kombinatu „Borovo“.

Već od svoje sedme godine počinje da se bavi sportom. U borovskim klubovima trenirao je tenis, fudbal, atletiku, plivanje, stoni tenis i košarku koja će za njega od osnivanja košarkaškog kluba Borovo 1972. godine biti trajno opredelenje. Aktivan igrač Borova bio je do 1981. godine kada prestaje igračku karijeru, ali počinje sudačku i trenersku. Kao republički košarkaški sudija aktivan je od 1981. do 1998. godine da bi nakon tog perioda pa sve do prošle godine bio aktivan kao sudija u košarkaškim prvenstvima osnovnih i srednjih škola.

Trenerska karijera trajala je neprekidnih 40 godina, a počela je 1981. godine sa trenerskim poslom kadetske selekcije KK Borovo. Potom je u svojoj trenerskoj karijeri trenirao pionire Borova, sve selekcije ženskog košarkaškog kluba Borovo te kadetkinje i seniorke ŽKK Vupik Vukovar. Kao vanjski saradnik OŠ „I. G. Kovačić“ uspešno je vodio školsku mušku i žensku selekciju na opštinskim, regionalnim i republičkim takmičenjima.

U maju 1993. godine postaje glavni trener KK Sloga Borovo gde će u narednih pet godina trenirati sve njegove selekcije. U tom periodu Sloga postaje najuspešniji i najbolji košarkaški klub u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Nakon gašenja kluba 1998. godine već naredne godine formira se Školski sportski klub Sloga gde Manojlović nastavlja svoj rad kao vanjski saradnik OŠ Borovo. U periodu od 2006. do 2011. bio je i trener pionirske škole pri HKK Vukovar, a nakon reaktiviranja KK Borovo postaje jedan od njegovih trenera.

Organizator je 17 godina za redom Noćnog basket turnira u Borovu, a 22 godine organizovao je odlazak dece na Internacionalne košarkaške kampove održavane na Zlatiboru, Zlataru, Rudniku, te Beogradu i Čačku. Takođe, organizovao je Međurazredno košarkaško prvenstvo u OŠ Borovo na kojem su učestvovala i deca iz vukovarskih škola.
Sa svojim klubovima kao igrač i trener osvajač je većeg broja medalja sa različitih košarkaških prvenstava i turnira.

Isto tako, dobitnik je brojnih priznanja i plaketa, ali i medalja u drugim sportovima od kojih izdvajamo: tri puta prvak zatvorenog prvenstva Borova u tenisu u konkurenciji pionira, osvajač srebrne medalje u atletici na armijskom prvenstvu (skok u dalj), dobitnik plakete Saveza za fizičku kulturu opštine Vukovar, dobitnik nagrade Saveza sportova opštine Vukovar za najuspešnijeg trenera u 1994. godini, dobitnik priznanja Košarkaškog saveza Slavonije, Baranje i zapadnog Srema za doprinos u razvoju košarkaškog sporta, dobitnik zahvalnica i plaketa Internacionalnog košarkaškog kampa „Kasta“ Beograd za dugogodišnju saradnju i unapređenje košarkaškog sporta, dobitnik priznanja KK Borovo za afirmaciju kluba povodom 40. godišnjice od osnivanja kluba, dobitnik plakete VSNM VSŽ i dobitnik plakete Zajedničkog veća opština 2021. godine.

Milorad Manojlović Kiseli preminuo je 25. novembra.