Milorad Pupovac: “Nasilje nikome ne odgovara”

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac boravio je danas na istoku Hrvatske. Upitali smo ga za komentar najnovijih dešavanja u Vukovaru.

Slavko Bubalo 21.06.2020.

Milorad Pupovac je rekao da je veoma dobro upoznat sa svim što se u Vukovaru dešava i izrazio žaljenje što to traje već duže vreme.

- Znamo da je jedan pozitivan trend u odnosima između pripadnika dvaju naroda i svih drugih naroda koji žive na području Vukovara i uopšte Podunavlja zaustavljen još pre nekoliko godina kao i da se taj pozitivan trend počeo pretvarati u negativan. To se najpre videlo u odnosu prema ćiriličnom pismu, nakon toga se ta negativnost počela usmeravati na ljude koji su u srpskoj politici u Hrvatskoj, pa na one koji navijaju za drugačije klubove, pa onda i na ostale ljude na način da neko proizvoljno određuje ko je ratni zločinac, a ko nije. Neko je sebi uzeo za pravo da preuzme na sebe ulogu istražnih organa i ulogu države. To je sve kulminiralo u poslednjih godinu ili dve napadima na mladiće srpske nacionalnosti koji ili jesu ili nisu navijači. Oni doživljavaju neugodnosti, napade, nasilne akcije prema njima i to treba prestati - poručio je Pupovac naglasivši da se zna kome je sve što se dešava u interesu.

- Mi znamo gde je izvorište toga, znamo koja politička pamet i um, ako je uopšte reč o pameti, to proizvodi, kome je to u interesu i kome je to cilj - rekao je Pupovac.

Pupovac Srbima "Ne nasedajte na provokacije!"

- Dužan sam da kažem da ne smemo nasedati na uporna nastojanja da se ovde događaju najpre navijačka, a nakon toga i nasilja širih razmera. Svim građanima, a posebno građanima srpske nacionalnosti poručujem da ne slede one koji ih žele navući na tu vrstu sukobljavanja. Ne sledite one koji na bilo koji način i na bilo kom mestu žele da učestvujete u nasilju. To nikome ne odgovara. Ne odgovara Srbima, a siguran sam da ne odgovara ni Hrvatima ni Hrvatskoj - poručio je Pupovac i ponovo istakao da takvi incidenti odgovaraju samo onima koji nemaju druge politike osim da na takvim stvarima grade svoj uticaj i političku moć.

- Umesto da sredstva koja im je država obezbedila usmere i iskoriste za napredak ovoga kraja oni ni minimum toga ne iskoriste za tu svrhu, ali zato koriste najniže osećaje kod dela ljudi. Koriste za to mlade ljude koje nisu usmerili prema dobru nego ih usmeravaju prema lošem. To je potrebno reći i tu poruku treba svakodnevno ponavljati ne samo sa naše strane, nego i sa drugih strana i nadam se da će takvih poruka biti.

Popis stanovništva nije posao ni SDSS-a ni HDZ-a, ni jednog zastupnika, ali i ni jednog gradonačelnika

Pupovac je prokomentarisao i jučerašnju konferenciju za novinare na kojoj je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava optužio HDZ i SDSS kako su postigli dogovor po kome je popis stanovništva postao "politička kategorija".

- Kao što neko smatra da može bolje od države procesuirati ratne zločine i utvrđivati ko je ratni zločinac a ko nije, tako neko sebi daje za pravo da zamišlja kako može bolje provoditi popis stanovništva od države. Država je tu da te poslove obavlja. To nije posao ni jedne stranke, ni SDSS-a ni HDZ-a, ni jednog zastupnika, ni jednog gradonačelnika. To je posao onih koje je država ovlastila kao službenike, kao činovnike da to rade. U delu toga posla treba da učestvuju svi građani bez obzira na nacionalnost i niko u tome ne treba da bude privilegovan, ali isto tako niko ne treba da bude ni diskriminisan. U tome svi trebaju moći učestvovati zato što je to civilizacijsko postignuće i način da se gradi međusobno poverenje u multietničkim sredinama kao što je Vukovar, ali i značajan deo drugih područja u Hrvatskoj - zaključio je Pupovac.