Milorad Pupovac o napadima: „Demokratija se kroji po modelu vojnih šatora“

Nakon što su dva udruženja branitelja tražila tematsku sednicu Sabora o radu i delovanju Milorada Pupovca, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke danas je na ovu temu održao konferenciju za medije.

Nikola Milojević 20.09.2018.
Milorad Pupovac

Braniteljska udruženja zahtevala su da predsednik Sabora Gordan Jandroković uvrsti njihov zahtev da se Milorad Pupovac izjasni o Oluji i ratu na posebnoj tematskoj sednici po ovom pitanju, što je predsednik Sabora odbio. Milorad Pupovac se po ovom pitanju nije izjašnjavao prethodnih dana, a danas je odlučio da o tome prvi put javno progovori saborskom pres centru.

- Poštujem odluku predsednika Sabora da ne stavi ovu raspravu na dnevni red, ali da je ta odluka bila i drugačija, ja bih je poštovao i imao bih šta za reći. Možda je zaista i vreme da se o nekim stvarima počne govoriti. Ovu konferenciju sam organizovao da kažem nekoliko stvari. Prvo, zastupnik sam u Saboru u šestom mandatu, a u politici sam akitvan od 1988. i prvih demokratskih nastojanja. Prolazio sam kroz vreme kada su Srbi u različitim sredinama morali davati izjave lojalnosti i to svako od pripadnika srpske zajednice nosi kao najdublju traumu. Sada neki žele te traume produbiti i pojačati. Nisam zastupnik u Saboru da bi oni koji su me birali živeli u strahu. Prisegao sam šest puta na Hrvatski Ustav. Onima kojima to nije dovoljno neka se zamisli u čemu je problem – rekao je Pupovac.

Za svoje reči ću odgovarati, ali za tuđe ne!

Pupovac se zatim se osvrnuo i na nedavne napade na njega zbog prisustva na obeležavanju godišnjice Oluje u Republici Srbiji.

- O događajima od pre mesec i po dana koji su izazvali uznemirenost pa i povređenost hrvatske javnosti i hrvatskih građana, sam rekao ono što sam osećao i što sam imao za potrebu. Ne bih to ponavljao, samo ću reći da za svoje reči mislim odgovarati, ali za tuđe ne. Za svoja dela sam spreman odgovarati, ali za tuđa dela ne. Što se tiče obeležavanja egzodusa i stradanja Srba iz Hrvatske njih preko 250.000 hiljada, to je nešto od čega ne možemo pobeći. Svako onaj ko to želi sprečavati, želi sprečiti normalizovanje odnosa i želi sprečiti da svi koji su stradali u ratu budu priznati i da se spreči manipulativan odnos prema žrtvama.  Ono što je za mene prihvatljivo je istinski i moralni odnos prema ljudima i njihovim gubicima, bilo da su Srbi, bilo da su Hrvati – naglasio je predsednik SDSS-a i SNV-a.

On se osvrnuo i na relativizaciju ustaškog pokreta kao i nedavni eksces na HRT-u na kojem su dva dečja logora nazvana dečijim prihvatilištima. Na kraju svog obraćanja javnosti Pupovac je rekao da poštuje sve one koji su vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti porodica i mira u vlasitim naseljima i gradovima borili se za svoju zemlju.

- To ne mogu reći za one koji hrvatsku demokratiju nastoje krojiti po modelu vojnih šatora,  koji žele eliminisati političku toleranciju i pluralizam, koji umesto mira nastoje nametnuti vrednosti ratnog patriotizma, a onima koji su takođe prošli rat i imaju svoje ratno iskustvo odriču bilo kakvo pravo da o tome govore – zaključio je Milorad Pupovac.