Milošević pričao u Saboru o policajcima sa dvojnim državljanstvom

Zastupnik SDSS-a Boris Milošević u slobodnom govoru u Hrvatskom Saboru upozorio na zlonamerno i tendenciozno podmetanje pripadnicima srpske nacionalne manjine koji imaju dvojno državljanstvo Hrvatske i Srbije.

Srbi Hr 01.02.2023.
Boris Milošević Sabor Republike Hrvatske

U slobodnom govoru u Hrvatskom Saboru zastupnik SDSS-a Boris Milošević osvrnuo se na medijske napise i napade na pripadnike srpske manjine koji imaju dvojno državljanstvo. Naime, Milošević je govorio o slučaju hrvatskog policajca koji se odazvao pozivu Ministarstva odbrane Srbije na upis u vojnu evidenciju.

- Prošle nedelje su u Saboru dva puta meta političkih govora i pres-konferencija bili hrvatski policajci koji imaju dvojno državljanstvo i to drugo državljanstvo je srpsko, pa ih se proziva maltene za državni udar. Zbog jednog slučaja, naglašavam, jednog jedinog slučaja, jednog mladog čoveka koji je pogrešio u postupanju s administracijom i sad za to snosi posledice, jer je pokrenut disciplinski postupak. Međutim, to očigledno nije dovoljno pa se provodi linč. Govori se o mobilizaciji, ratovanju, odavanju vojnih tajni i slično. Reći ću neke opšte poznate stvari, čisto da utvrdimo gradivo. Uslov za prijem u policiju je hrvatsko državljanstvo „dok nacionalnost nije zakonski uslov niti je kategorija koja predstavlja odlučujući faktor prilikom provođenja postupka prijema u službu”.

- Postoji institut prava prednosti prema Ustavnom zakonu koji se u praksi ne provodi. Osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlenik MUP-a i proći neophodnu bezbednosnu proveru. Ako je taj jedan slučaj problematičan, sistem ga je na vreme prepoznao i on se institucionalno rešava. Ali to nije dovoljno, namirisala se krv i sad se taj slučaj diže kao nacionalna tema i, da se tema pojača, priča se o 15 policajaca koji su dobili i odazvali se pozivu za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije. Ta totalno neproverena informacija se uhvatila u medijima kao utvrđena činjenica i na tome se jaši – rekao je Milošević.

U svom govoru Milošević je istakao da se sada ide čak toliko daleko da se prozivaju ne samo policajci koji imaju srpsko državljanstvo već i svi građani Republike Hrvatske koji imaju srpsko državljanstvo.

- Prvo da se spale na lomači policajci sa srpskim državljanstvom, ali ja postavljam pitanje -  zašto samo sa srpskim? Hajde da izbacimo iz vojske, MUP-a i službi bezbednosti sve koji imaju dvojno državljanstvo, bilo koje, ne samo srpsko, i rešili smo problem. Ovde se mladog čoveka koji je pogrešio linčuje i radi lomača za ostale koji nisu ništa zgrešili – rekao je Milošević i upozorio da to nije prvi put i podsetio na slučaj od pre nekoliko meseci kada se prozivalo jednu školu u Vukovaru da je u njoj zabranjen dres hrvatske reprezentacije i da je to odlučio direktor koji je Srbin i član SDSS-a.

- Nema veze što direktor nije zabranio dres niti je član bilo koje stranke, direktor je Srbin i to je dovoljno da mu se crta meta i da se narušavaju dobri međunacionalni odnosi u školi i unosi nemir među nastavnike i učenike. Ili kad je dizana tenzija prozivanjem svadbene kolone da se u njoj vijori srpska zastava i postavljanja pitanja zašto policija na to ne reaguje. Pa je policija reagovala kažnjavanjem onoga koji je nosio zastavu radi kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nije pomenuto da je isti automobil nosio i hrvatsku zastavu. I da se ne radi ni o kakvoj provokaciji.

Inače viđam u svadbenim kolonama zastave drugih država i siguran sam da policija nikoga ne kazni, jer, možete zamisliti da je neka svadbena kolona kažnjena, a skoro svaka zapravo remeti javni red i mir – upitao je SDSS-ov zastupnik i upozorio na uporna nastojanja da se podižu tenzije, crtaju mete, plasiraju dezinformacije i prave konstrukcije i to u sredinama u kojima su međunacionalni odnosi osetljivi.

- Nažalost, to se praktikuje upravo s ove govornice. Sramotno i nepotrebno. Slučaja o velikom broju policajca koji primaju vojne pozive za mobilizaciju s dvostrukim državljanstvom nema, koliko god se neko upinjao da dokaže suprotno – zaključio je Milošević.