Mlada Trpinjka državna prvakinja u šahu

Od 20. do 26. juna u Trogiru održano je pojedinačno kadetsko prvenstvo Hrvatske za decu uzrasta od sedam do petnaest godina na kojem su učestvovali i članovi Šahovskog kluba Trpinja.

Šah klub Trpinja
Šahovski klub Trpinja i Teodora Vukajlović sa peharom

Da se trud i rad uvek isplate i budu nagrađeni, dokazali su i ovaj put najmlađe nade trpinjskog šaha. Njih petaestoro je od 20. do 26. juna boravilo u Trogiru gde je održano pojedinačno kadetsko prvenstvo Hrvatske za decu uzrasta od sedam do petnaest godina i sa ponosom su predstavljali svoje mesto. S obzirom na dobre rezultate koje su mladi šahisti ostvarili na županijskom nivou i činjenicu da Šahovski klub Trpinja ove godine proslavlja 50 godina rada, bili su dovoljni razlozi da predstavnici ovoga kluba prijave svoje učesnike i na državnom prvenstvu.

– Tri meseca smo radili pripreme i hteli smo da ih što više motivišemo za rad. Svih petaestoro je jedva čekalo to takmičenje. Bilo nam je veoma zanimljivo i prezadovoljni smo rezultatima koje su postigli. Imamo Teodoru Vukajlović koja je državna prvakinja uzrasta do 7 godina i Ognjena Popovića koji je šesti u uzrastu do 9 godina. Prezadovoljni smo i ostalim plasmanima dece jer su svi na tabeli završili od sredine prema vrhu. Posebno smo ponosni jer dolazimo iz malog mesta, a ostvarili smo tako dobre rezultate na državnoj sceni – objašnjava  trener dečije grupe Šahovskog kluba Trpinja Aleksandar Mudrinić.

Šampionka dolazi iz šahovske porodice

Nije iznenađenje da je upravo Teodora državna prvakinja u svom uzrastu s obzirom na to da je u porodici Vukajlović šah jedan od omiljenijih sportova. Teodorin tata i stric bavili su se šahom, a i sestra od strica je bila treća na državnom takmičenju pre nekoliko godina, tako da Vukajlovići porodično gaje ljubav prema šahu. Prema rečima trenera, Teodora od početka vredno radi, odgovorna je i zato je i odličan rezultat tu.

– Jako mi se sviđa šah, na taj način razvijam mozak i zanimljivo mi je. Srećna sam što sam državna prvakinja, protivnici nisu bili laki. Upoznala sam drugare iz drugih delova Hrvatske i sklopila nova prijateljstva. Kada smo se vraćali iz Trogira došli smo kasno u noć, ali imali smo jako lep doček u Trpinji i baš smo se iznenadili. Dočekali su nas roditelji, prijatelji, komšije i osećali smo se baš lepo i posebno. Došli smo u prostorije našeg šah kluba, trener nas je prozivao i izašli smo na terasu, svi su nas pozdravljali i čestitali nam – kaže nam sedmogodišnja Teodora koja na jesen kreće u prvi razred.

Atmosfera sa dočeka trpinjiskih šahista

Njen drugar iz šah kluba koji je takođe prve šahovske poteze naučio u porodičnom okruženju, državno takmičenje završio je na šestom mestu u kategoriji dece do 9 godina.

– Moj deda igra šah pa sam gledao kako on igra, odmah mi se svidelo i odlučio sam i ja da zaigram. Zanimljivo mi je, volim da idem na treninge i da se družim sa drugarima iz kluba. Srećan sam što smo išli u Trogir na takmičenje, imali smo i slobodnog vremena pa smo se kupali, išli smo u manastir Krka i to mi se posebno svidelo. Na takmičenju su protivnici bili teški, partije su bile zanimljive i zahtevne, ali sam se snašao – rekao je osmogodišnji Ognjen Popović.

Šah je sport koji u Trpinji ima dugu tradiciju i okuplja veliki broj ljudi, što starijih, ali i dece. Poslednjih godinu i po dana trener Aleksandar Mudrinić intenzivno radi sa decom uzrasta od 6 do 11 godina, kojima i ostali članovi Šahovskog kluba Trpinja posvećuju posebnu pažnju i podršku.

– Imamo i mlađe i nešto malo starije dece, ali uglavnom okupljamo decu od 6 do 11 godina. Unazad deset godina i ja sam na isti način počeo da treniram šah, Nikola Maširević mi je bio trener, a sada sam ovu dečiju grupu preuzeo na sebe. Brojimo ukupno 35 dece, 22 predškolskog i školskog uzrasta i njih 13 iz vrtića. Treninge imamo dva puta nedeljno, ali deca dobijaju različite materijale i svakodnevno rade kod kuće. Prezadovoljni smo njihovim rezultatima i odnosom prema radu –dodaje Mudrinić.

Povodom 50 godina kluba u Trpinji su organizovana različita dešavanja i proslava traje tokom cele godine. Održan je dečiji turnir koji je okupio preko 200 učesnika, krajem avgusta takođe će biti održan dečji turnir, u septembru organizatori planiraju seniorski turnir i pojedinačne turnire, tako da slavlje na različite načine traje cele godine. Teodorin i Ognjenov uspeh na državnom takmičenju, ali i uspeh svih članova kluba koji su boravili u Trogiru, ostaje kao velika nagrada i ponos Šahovskom klubu Trpinja baš u godini kada slave svoj veliki jubilej.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.