Mlade pesničke snage nastupale u Vukovaru

Program pod nazivom „Veče mladih pesnika“ održan je u utorak 23. marta u organizaciji vukovarskog ogranka Vukove zadužbine, Srpskog kulturnog centra i Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“.

„Veče mladih pesnika“

Nakon što je vukovarska publika više puta imala priliku da prisustvuje pesničkim večerima na kojima su nastupali, uglavnom, iskusniji i afirmisani pesnici, red je došao i na nešto mlađe. Sedmoro pesnika, većinom još srednjoškolaca, čitalo je svoju poeziju u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Vukovaru.

Posle programa pod nazivom „Tipične greške u srpskom jeziku“, ovo je bio novi program u saradnji ove tri kulturne institucije iz Vukovara.

– Odlučili smo da ovo bude, na neki način, prvi javni nastup mladim talentovanim pesnicima kako bi savladali tremu koju inače imaju i da krenu u samostalno pisanje i predstavljanje poezije. U pitanju je poezija napisana u slobodno vreme, ali se potkrala i pokoja školska tema. Bila bi šteta da se školski radovi ne iskoriste u ovakvim programima. Bez obzira na to da li im je neka tema zadana kao školski zadatak ili ne, ovi mladi ljudi imaju potrebu da pišu poeziju i da se umetnički izraze, čak i u slobodno vreme – objašnjava predsednica vukovarskog ogranka Vukove zadužbine Ljiljana Bajac-Nikolić.

Ljiljana predaje srpski jezik u vukovarskoj gimnaziji pa tako odlično poznaje mlade pesnike za koje kaže da su umetnički veoma potkovana i talentovana generacija.

– U gimnaziji podupiremo mlade talente, konkretno iz književnosti, negujemo pisanje poezije i proze. Zanimljivo da danas u doba masovne komunikacije, interneta i društvenih mreža koje treba da razviju komunikaciju, mladi se sve više zatvaraju u sebe i nemaju s kim da komuniciraju na dubljem duhovnom nivou. Zbog toga ih usmeravam da podele svoje patnje, muke i probleme sa papirom jer papir je najbolji slušalac. Učenici su hteli da pregledam pesme pre nastupa, ali sam to odbila jer mislim da je bolje da budu samostalni i slobodni, a ne pod nečijim mentorstvom – priča Ljiljana Bajac-Nikolić.

Osim čitanja poezije, publika je slušala i muzičare

Sam program sastojao se od dva bloka čitanja poezije između kojih su nastupili članovi benda „Trag“ sa svoje tri autorske kompozicije. Gimnazijalac Dimitrije Vladić imao je „pune ruke posla“ jer je, osim u muzičkom delu programa, čitao i svoju poeziju.

– Generalno pišem o stvarima iz privatnog života, a slična tematika nalazi se i u našim kompozicijama. Sviram gitaru i nakon završene osnovne muzičke škole, došla mi je inspiracija za pisanje pesama. Imao sam potrebu i tražio način da se ostvarim, a u pisanju poezije našao sam izlaz iz problema sa kojima sam se suočavao. Imam i bend, radimo na novom albumu za koji pišem pesme i komponujem. U procesu sam stvaralačkog ostvarivanja. Najviše volim da pišem ujutro uz kafu i cigaru ili naveče kad mi naviru emocije posle dugog dana – kaže ovaj maturant.

„Veče mladih pesnika“ Dimitrije Vladić
Dimitrije čita svoju poeziju.

Profesorka Ljiljana pohvalila je poeziju vukovarskih gimnazijalaca, dok je nastavnik muzičke kulture Kristijan Prašnjak, koji je ujedno u muzičkom delu programa pratio Dimitrija na klavijaturama, pričao je o vannastavnim aktivnostima u ovoj školi.

– U gimnaziji uz redovnu nastavu, imamo i vannastavne aktivnosti hora, radili smo i na školskom bendu, ali nažalost zbog pandemije koronavirusa nismo u mogućnosti da nastavimo sa započetim projektom. Ipak, koliko god je moguće, snimamo muziku, radimo u nastavi na daljinu i pripremamo školske projekte poput videa o istoriji i razvoju vukovarske gimnazije koja ove godine obeležava 130 godina postojanja – navodi Kristijan muzičke aktivnosti u gimnaziji te nadodaje da su u radu hora i benda uključeni učenici koji nastavu pohađaju i po hrvatskom i po srpskom jeziku i pismu.

Vukovarski ogranak Vukove zadužbine u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom i Akademskim udruženjem srpske omladine „Josif Runjanin“ u narednim mesecima planira da napravi seriju predavanja o znamenitim Srbima sa prostora Hrvatske.