Mladi istražuju mističnu Baranju

Proteklog vikenda u perivoju dvorca Esterhazi u Dardi održan je treći Tarda festival u organizaciji Udruženja za ruralni turizam Đola iz Darde.

Zoran Popović 20.08.2018.
Tarda festival projekt vrisak

Ovaj festival muzike, nošnje i hrane koji je i ove godine pokazao i dokazao kako može da se iskoristi bogato istorijsko nasleđe vezano na ostavštinu Sulejmana Veličanstvenog koji je, podsetimo, dao da se sagrad ičuveni drveni Sulejmanov most čiji je početak bio na maloj Đoli ispod dvorca, a kraj u osječkoj Tvrđi.

Uz puno truda i još više entuzijazma najzaslužniji za ovaj zanimljiv festival, koji je i ovaj put privukao nekoliko hiljada posetilaca, su članovi i volonteri Udruženja za ruralni turizam Đola iz Darde. Podsetnik na ovogodišnji Tarda festival samo je uvod u još jedan zanimljiv projekt spomenutog udruženja, a reč je o projektu V.R.I.S.A.K. (vizija, razvoj, identitet, scena, aktivizam, kultura) Baranje čiji je nositelj takođe Udruženje za ruralni turizam Đola, a partneri su opština Kneževi Vinogradi i Gradska i univerzitetska biblioteka Osijek.

Reč je o projektu vrednom 840.948 kuna, od kojih Evropska unija iz Evropskog socijalnog fonda sufinansira 85 odsto, a ostalo ide iz državnog budžeta. Cilj projekta je okupiti 32 mlade osobe iz Baranje koje će kroz učestvovanje u dvadesetak aktivnosti tokom četrnaest meseci prikupiti, dokumentovati, oslikati, snimiti i odglumiti mitove, legende i bajke Baranje.

Najzvučnije legende svakako su osmanlijske pokradene dragocenosti navodno zakopane na Dragojlovom brdu, izgubljena darđanska beba i podrum u kući s nadgrobnom pločom i naopako postavljenim krstom, veštičje gnezdo kod Branjinog Vrha ili ona koja je još uvek u svežem pamćenju mnogih, a koja govori o kamenju i raznim predmetima koje je opet navodno letelo u jednoj kući u Belom Manastiru. Baranja je zaista prepuna raznih legendi pa bi tako turisti ubuduće pored svih blagodati koje pruža baranjski kontinentalni turizam uskoro mogli da dožive i onu drugu, da ne kažemo, mračnu stranu mistične Baranje.

- Na projektu koji je krenuo 24. aprila zaposlili smo četiri osobe, i prvi kvartal provedbe projekta prošao je glatko. U sklopu projekta do sada smo nabavili i jedan kombi koji će po završetku biti prenamenjen u bibliobus i doniran univerzitetskoj biblioteci. Sve ono što smo zacrtali uspeli smo i da sprovedemo. Celi je projekt osmišljen iz ljubavi prema Baranji i želje da ju se što pre pozicionira kao najatraktivniju kontinentalnu turističku destinaciju, a glavni cilj projekta je, kroz kulturne i umetničke sadržaje, naučiti mlade kako voleti Baranju i njene lepote, da ti mladi odluče  da ostanu i stvore život u Baranji, a ne da se odsele iz nje što je u poslednjih nekoliko godina na žalost učestala pojava - kaže predsednica udruženja Bogdanka Ćudić-Vilić.

Glavne aktivnosti sprovodiće se u periodu od jula ove do aprila sledeće godine u Dardi, Kneževim Vinogradima i Osijeku. Aktivnosti će obuhvatiti brojne radionice poput snimanja radio priča, izrade brošura, uprizorenja baranjskih mitova, predstava i slično, a prikupljeni materijal biće iskorišten za kreiranje priča, izradu dramskih tekstova, kreiranje brošure i monografije, izradu grafita, organizaciju izložbi i slično.