Moderna umetnost oživela školski park u Kneževim Vinogradima

Nešto novo u Kneževim Vinogradima desilo se proteklog vikenda. Članovi udruženja Fantast odlučili su da promene sliku ovog baranjskog mesta i da organizuju nesvakidašnji simpozijum, odnosno koloniju moderne umetnosti. Širom parka koji se nalazi pored osnovne škole, na stolovima su bili razbacani ostaci gline, slikarski štafelaj, papir i četke. Akademski umetnici iz Baranje, Osijeka i […]

Dušan Velimirović 24.08.2021.
Simpozijum moderne umetnosti Kneževi Vinogradi udruženje Fantast

Nešto novo u Kneževim Vinogradima desilo se proteklog vikenda. Članovi udruženja Fantast odlučili su da promene sliku ovog baranjskog mesta i da organizuju nesvakidašnji simpozijum, odnosno koloniju moderne umetnosti. Širom parka koji se nalazi pored osnovne škole, na stolovima su bili razbacani ostaci gline, slikarski štafelaj, papir i četke. Akademski umetnici iz Baranje, Osijeka i okolnih mesta odazvali su se entuzijastima iz Kneževih Vinograda u pilot projektu ovog udruženja. - Bio sam zadužen za operativni deo organizacije koji se odnosio na nabavku sredstava i potrebnog materijala. Kreativni deo, odnosno razradu ideje proveo je kolega Vasilije Vranić koji je bio i glavna poveznica sa umetnicima koji su se danas okupili. Pokušali smo ljudima maksimalno da omogućimo komfor u ovom našem prekrasnom školskom parku, obezbedimo muziku i donesemo osveženje. Što se tiče uslova, ovaj dvodnevni simpozijum bi trebalo da bude sasvim korektan – pojašnjava predsednik udruženja Fantast Vladimir Horvat. Kako navode organizatori, nije bilo mnogo vremena za provođenje ideje, ali je sve prošlo u najboljem redu. Odazvalo se 11 umetnika koji su slikali i vajali radove na temu vode. - Hvala učesnicima na tome što su se skupili, a mi smo organizacijski deo uspeli da završimo sami, uz pomoć ostalih članova udruženja. U sponzorisanju ovog događaja učestvovalo je više osoba sa područja opštine Kneževi Vinogradi, pre svega lokalna samouprava, osnovna škola, kao i Fudbalski klub Borac i ja im se svima ovim putem zahvaljujem – priča Vladimir.

Ideja da se oživi selo

I dok su se parkom, po Vladimirovom izboru, širili zvuci latino muzike, ukomponovani u vrele letnje dane, hladovinom parka neumorno je hodao kreativni začetnik simpozijuma Vasilije Vranić, prateći napredak umetnika. - Ideja je nastala sa našim udruženjem koje smo osnovali ove godine s ciljem da sav vanjski prostor koji je neiskorišten, ali ima potencijala, oživimo. Tako smo i završili u ovom prekrasnom školskom parku, u kojem nije bilo nikakvog sadržaja. Neke umetnike znamo privatno i preko njih smo se spojili sa ostalima. To su uglavnom sve kolege sa fakulteta. Moj deo organizacije bio je vezan za povezivanje udruženja sa umetnicima kako bih saznao koji su materijali potrebni i kako da rešimo prevoz –navodi Vasilije. Simpozijum moderne umetnosti Kneževi Vinogradi udruženje Fantast Što se tiče daljeg rada udruženja, članovi već imaju nove planove kako bi oplemenili kulturni sadržaj svog sela, za koji kažu da imaju odlične uslove i neiskorišten prostor, ali da nedostaje sadržaja koji bi privukao publiku. - Ideja je da se svaki mesec održava neka manifestacija, od tehno žurki do kolonija, ne samo likovnih, nego i muzičkih. To je za sad samo plan za budućnost, ali nadamo se da ćemo sledeće godine moći i više da uradimo – govori Vasilije Vranić o planovima.

Plan da se radovi izlože u osječkoj galeriji Valdinger

I dok su ostali uzeli predah i otišli na ručak, osječki vajar i restaurator Marko Babić pokazao je koliko ozbiljno prihvata svaki posao, pa je tako ostao sam da radi jer ga je tada uhvatila inspiracija, a imao je vremena i da popriča se posetiocima koji su došli da podrže umetnike. - Odlučio sam da napravim seriju reljefa koje veže zajednička tema – kupači i plivači. Svi reljefi prikazuju ljudsko telo u vodi. Do sada sam u vajarstvu lutao od različitih materijala, tema i tehnika tako da sam sve pokušao da probam, ali najčešće radim s glinom i gipsom, to su materijali s kojima se najčešće susrećem. U poslednje dve godine radim dosta na javnoj arhitektonskoj plastici, odnosno na građevinama. Bilo je restauracija sakralnih arhitektonskih objekata – kaže Marko koji se za ovaj posao počeo zanimati još kao dete. - To krene od malena, od crtanja. Kopiraš druge, pogotovo ako imaš nekog u porodici da se tim bavi. S vremenom upoznaš različite tehnike. Mene je vajarstvo privuklo jer volim da osetim glinu u rukama, volim je oblikovati, a mislim da mi i dobro ide. Postoji savremena vajarska scena koja je naravno mnogo jača u Zagrebu gde je duga tradicija. Tamo je i veća konkurencija i ima više novaca, dok se mi ovde snalazimo – objašnjava Marko sadašnje stanje vajarstva u Hrvatskoj. Organizatori su najavili da će radovi biti izloženi u Galeriji Valdinger kao deo saradnje sa partnerima iz Gradske galerije u Osijeku, a neki radovi će biti printani na majice kao deo promotivnog materijala udruženja. U oba dana simpozijuma, nakon radnog dela, organizovano je druženje na lokalnom bazenu, a posle su se organizatori i umetnici prebacili na slavlje u obližnje vinograde. *Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.