Mokranjčev lik oživljen kroz dnevnik njegove supruge

U Srpskom domu u Vukovaru održana je monodrama posvećena srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

Slavko Bubalo 12.06.2023.
Ja ću tebi ljuba biti Srpski dom Vukovar Ljiljana Jakšić Stevan Stojanović Mokranjac

„Ja ću tebi ljuba biti“ naziv je monodrame autorke Sanje Radisavljević posvećene slavnom srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu koja je 11. juna prikazana i izvedena u organizaciji Srpskog doma. Predstava ima za cilj afirmaciju tradicije, kulture i muzičkog obrazovanja, kao i negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture.

- Ova predstava je nastavak naših aktivnosti, a radi se o jednoj multimedijalnoj predstavi u kojoj smo imali priliku da slušamo i Mokranjčeve. Ulogu Mokranjčeve supruge u ovoj monodrami igra beogradska glumica Ljiljana Jakšić koja u raskošnom kostimu tadašnje mondenske Evrope, oživljava lik Marije Mokranjac i upoznaje nas sa životom i delom svog supruga, kao i sa znamenitim ličnostima te epohe, dočarava nam istorijske prilike i podseća nas na vanvremenske Mokranjčeve kompozicije – rekao je direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.

Glumica Ljiljana Jakšić u Vukovaru nije prvi put jer je ovdašnja publika imala priliku da je gleda u predstavi o Mini Karadžić.

- Ponovo sam ovde sa vukovarskom publikom, a ovoga puta igram suprugu Stevana Mokranjca koja je urađena na osnovu njene prepiske sa mužem kao i njenog ličnog dnevnika. Dakle, ovo je jedna istinita predstava s obzirom da je u pitanju muzejski teatar te je sve dokumentarno tačno. Priča je to o jednoj velikoj, gotovo nestvarnoj, ljubavi koja se između njih dešavala. Predstavu sa kojom sa ranije gostovala izvela sam u okviru Muzejskog teatra Vuka i Dositeja, a ovu izvodim u okviru Muzeja Krajine iz Negotina. U Negotinu inače imamo tri muzeja. To su Muzej Stevana Mokranjca, Muzej Hajduk Veljka i Arheološki muzej. Premijera ove predstave bila je u Negotinu i to je predstava njihovog muzeja koja putuje širom ovog regiona i izvodim je već skoro godinu dana – rekla je Ljiljana Jakšić ističući dobre reakcije publike zasnovane na emocijama koje su, kako je rekla, nešto što publici treba.

- Emocije u ovoj predstavi su jake i lepe i tu veliku ljubav svi priželjkuju i prosto je divno kada je publika oseti i sa scene – kaže glumica.

Srpski dom 21. juna organizuje događaj posvećen velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu. Biće organizovana izložba najznačajnijih Pupinovih radova, predavanje i pozorišna predstava pa je to prilika da svi zainteresovani dođu, vide i možda nauče nešto što još ne znaju o ovom naučniku.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.