Motivi Borova ovekovečeni fotoaparatima

U galeriji Osnovne škole Borovo u sredu je otvorena deveta po redu izložba fotografija „Borovska razglednica“, a organizator je i ovoga puta bilo lokalno Veće srpske nacionalne manjine.

Dušan Velimirović 24.12.2021.
Borovska razglednica

Dunav, narodni običaji, široki atari, životinje – sve su ovo omiljeni motivi koje Borovčani i gosti često dokumentuju svojim fotoaparatima ili telefonima. Ove godine je na izložbi fotografija „Borovska razglednica“ učestvovalo 28 fotografa sa ukupno 42 fotografije, a najbolje fotografije po izboru stručnog žirija koji su činili grafičar Goran Coha i fotograf Darko Bakarić završile su u albumu.

- Drago nam je da i pored ovih mera možemo da održimo izložbu koja je i humanitarnog karaktera. Ove godine smo je posvetili Plesnoj grupi „Venera“ koja na proleće treba da putuje na Svetski kup u Sjedinjene Američke Države. Kao i pre nekoliko godina, i ove godine smo postavili i nekoliko retro fotografija. Hteli smo na ovaj način da potaknemo sve one koji imaju kod kuće neku dobru fotografiju Borova, da je izlože sledeće godine i da sačuvamo od zaborava neke ljude i mesta koji su bili važni za prošlost Borova – objašnjava predsednik VSNM Opštine Borovo Dušan Latas.

I ove godine „Borovska razglednica“ je imala gosta profesionalnog fotografa. Ovoga puta pozivu se odazvao iskusni vukovarski fotograf Mirko Đukić koji redovno prati lokalne manifestacije, a veliki je zaljubljeniku Dunav.

- Profesionalno se bavim fotografijom pa je večeras prikazan miks mog rada na području ove opštine, ali i nečega što sam spontano uhvatio dok sam šetao prirodom. Izloženo je desetak mojih fotografija, a ovo je prvi put od kad se bavim fotografijom da izlažem radove. Ovim sam se počeo baviti u školi. U tom dobu uvek imamo neke afinitete, a moji su se pojavili kad sam video kako se na papiru čudesno stvara fotografija. Kao mladi, razvijali smo fotografije u kupatilu, ali kasnije je to preraslo u nešto više, u mom slučaju u profesiju - priča Đukić.

Borovska razglednica

Kao dugogodišnji fotograf, doživeo je mnoge izmene koje je donela moderna tehnologija, pa tako i prelaz iz analogne u digitalnu fotografiju.

- Kako se razvijala tehnologija, tako se uporedo razvijala i fotografija, ali je, po mom mišljenju, magija i dalje ostala, samo se malo transformisala. Nova tehnologija je donela ogroman napredak jer sada svi u džepu imamo mali aparat i fotografija je postala prisutna u svim segmentima života – zaključuje Đukić.

Na otvaranju izložbe bile su prisutne i članice Plesne grupe „Venera“ kojima su namenjena sredstva od prodaje kalendara i fotografija.

- Sama ova humanitarna akcija nama mnogo znači zbog toga što smo se kvalifikovali na svetsko takmičenje modernog plesa koje treba da se održi početkom aprila u Majamiju. Samim skupljanjem dobrovoljnog priloga pomaže se našoj grupi kako bismo ostvarili naš najveći uspeh do sad. Učestvovali smo na raznim takmičenjima na svetskom nivou. Izdvojila bih Svetski kup u Londonu 2012. godine i 2017. godine u Rimu gde smo na oba takmičenja osvojili prvo mesto u etno-folklornom plesu – pojašnjava članica Plesne grupe „Venera“ Jelena Berić.

Uramljene fotografije i kalendari mogu se preuzeti uz priloženu donaciju.