Motivi jeseni, šume i mora inspirisali slikare u Moravicama

U organizaciji SKD „Prosvjeta“ pododbor Moravice održana je 24. po redu likovna kolonija „Moravička jesen“ u ovom mestu u Gorskom Kotaru.

Dušan Velimirović 14.10.2020.
„Moravička jesen“ likovna kolonija moravice

Akademski, ali i amaterski slikari iz Zagreba, Karlovca, Jastrebarskog, Rijeke i Slovenije uputili su se u subotu 10. oktobra u ovo mesto u Primorsko-goranskoj županiji kako bi motivisani gorskim i šumskim prizorima nacrtali nova umetnička dela.

- Ova likovna kolonija se inače naziva „Moravička jesen“ jer obično se svake godine održava prvog vikenda u desetom mesecu. Motive sami odaberemo, često su to naši moravički motivi jer je ovde jesen lepa pa se uglavnom slikaju pejzaži – započinje predsednik moravičkog pododbora Prosvjete Novica Vučinić.

Specifičnost ovogodišnje likovne kolonije je da su učesnici po prvi put crtali i Jadransko more, koje se nalazi blizu Moravica.

- U organizaciji kolonije nam pomaže i Primorsko-goranska županija sa finansijskim sredstvima pa smo zato na slike dodali i malo mora jer su nam prigovarali zašto samo slikamo šume, ako se već županija naziva Primorsko-goranska pa smo ovaj put imali i zaista lepe radove sa šireg riječkog područja – kroz smeh priča Vučinić.

Slike završe kao poklon ili u humanitarnim akcijama

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvovalo je 12 slikara, a inače zna biti od 15 do 20. Na smanjenje broja učesnika ove godine, kao i na ostalim manifestacijama, uticalo je zatvaranje državnih granica pa zbog toga nisu došli slikari iz Bosne i Hercegovine.

- Jedan od najpoznatijih akademskih slikara koji je dolazio na koloniju je pokojni Đorđe Petrović iz Karlovca, zatim Miloš Popović iz Zagreba te još uvek aktivni Mile Knežević. Ima dosta samoukih amaterskih slikara, ali oni uvek mogu da nešto nauče i od akademskih slikara koji učestvuju na našoj manifestaciji – nabraja Novica Vučinić neke od najistaknutijih učesnika na dosadašnjim izdanjima likovne kolonije u Moravicama.

Kao i na ostalim sličnim dešavanjima, i na likovnoj koloniji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbor Moravice, najvažnije je druženje i humanitarni karakter.

- Nakon završetka kolonije usledio je ručak posle kojeg smo nastavili da se zabavljamo, a ja sam zasvirao sa kolegama iz jednog muzičkog benda, to je ono što i privlači ljude pogotovo kada vladaju ovakvi uslovi i mere bezbednosti. Imamo i jedan dobar prostor nekadašnje stare škole u zaseoku Dokmanovići koji smo sad preuredili u prostorije Prosvjete. Slike uglavnom arhiviramo u našim prostorijama, neke smo poklonili kad dolaze gostujuća kulturno-umetnička društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Jedan broj fotografija smo prodali i u humanitarne svrhe za lečenje obolele dece – zaključuje predsednik moravičkog pododbora Prosvjete Novica Vučinić.

Osim Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i Primorsko-goranske županije, organizaciju likovne kolonije u Moravicama pomogli su i Srpsko narodno veće te lokalno Veće srpske nacionalne manjine.