Muzikom iz Diznijevih crtaća razveselili najmlađe

Кvartet Nemanje Nikolića iz Srbije održao je koncert za decu 4. februara u Srpskom domu u Vukovaru.

Maja Milanović 05.02.2024.
koncert kvartet

Koncert za veliku i malu decu, kako su ga organizatori iz Zajedničkog veća opština Vukovar nazvali, održan je u izvođenju Nemanje Nikolića i njegovog kvarteta, a prisutna publika imala je priliku da uživa u najvećim hitovima Diznijevih crtanih filmova, ali i domaćih pesmica uz koje su svi odrastali.

- Ono čime se kvartet inače bavi, više od 10 godina, jeste sa muzikom iz ekranizovanih Diznijevih crtaća. Pored toga imamo i domaće srpske pesme Dragana Lakovića i još nekih izvođača uz koje smo svi odrasli i koje svi znamo. Takođe, pravimo interaktivne nastupe, u smislu da implementiramo klasičnu muziku kroz Diznijevu muziku i samim tim edukujemo decu od malih nogu da zavole nešto što možda nemaju priliku da čuju, a kroz neku Diznijevu pesmu ipak mogu da čuju i poznate melodije klasične muzike – rekao je Nemanja Nikolić koji dodaje kako su njihovi nastupi veoma dobro prihvaćeni kod dece.

- Deca su u principu najzahtevnija publika zato što oni pokazuju najiskreniju emociju, isto tako, sa druge strane, deca kao publika su i najlepša publika jer kada vam oni tu energiju koju prepoznaju vrate, to nema cenu. Do sada smo uspevali u tome i radujemo se još jednom uspešnom nastupu – dodaje Nikolić.

Svi članovi kvarteta njegovi su dugogodišnji prijatelji sa kojima pravi jedinstvene aranžmane klasične muzike prilagođene njihovom sastavu.

- Imamo više od 60 numera u repertoaru i taj repertoar prilagođavamo publici, ambijentu i dužini trajanja nastupa. Tako će publika u Vukovaru čuti pesme iz Aladina, Male sirene, Kruele, kao i mnoga druga izvođenja – pojašnjava Nikolić.

Nešto drugačiji muzički program posvećen najmlađoj publici održan je u organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština Vukovar sa ciljem da se kulturna scena namenjena deci na istoku Hrvatske obogati i upotpuni.

- Zajedničko veće opština je kroz svoje programe već pokazalo da uvek želi i zna da iznenadi, pa tako i ovim programom želimo najmlađu publiku da dovedemo u prostorije Srpskog doma, u prostorije naših institucija i da od malih nogu neguju kulturu dolaska, odnosno, da se uče tome da dolaze na programe, da se uče da posećuju predstave i koncerte i to je nešto što je za nas izuzetno važno. Ovo je naravno i prilika da druga vrsta publike, roditelji koji do sada možda nisu dolazili u Srpski dom i nisu bili u kontaktu sa Zajedničkim većem opština na ovaj način se upoznaju i sa našim radom, ali i da promovišemo našu kulturu s obzirom da na ovom koncertu neće biti samo Diznijeve pesme i to je jedna kombinacija svetskog i našeg – izjavio je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Ovaj nešto drugačiji program od dosadašnjih što je Odbor za kulturu i sport Zajedničkog veća opština organizovao, obradovao je najmlađe i već u prvim taktovima Srpski dom je pretvoren u veseli dečiji plesni podij, a program je realizovan sredstvima Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.