Na bobotskom Vidovdanskom saboru više od 800 učesnika

U selu Bobota u opštini Trpinja od 22. do 24. juna održan tradicionalni, 37. po redu, Vidovdanski sabor.

Slavko Bubalo 27.06.2018.
Vidovdanski-sabor-glineni-golubovi

Vidovdanski sabor zajednički organizuju Kulturno-umetničko društvo „Đoko Patković“ i bobotski pododbor SKD „Prosvjeta“, a manifestaciju po tradiciji otvaraju pesnici. Predstavljena je i Treća zbirka poezije pod nazivom „Stihom kroz slavonsku ravnicu“ u kojoj su sabrani stihovi nastali na prošlogodišnjem saboru. Sledećeg dana sastali su se i likovni umetnici, a u večernjim satima održana je i dramska predstava „Kaži meni slatka nano jel od Boga tako dano“ u izvođenju Dramske sekcije bobotskog pododbora „Prosvjete“ i bobotskih osnovaca.

- Ova manifestacija je ovoliko dugog veka pre svega zbog jedinstva sela. U nju su svi uključeni, a svake godine u njoj učestvuje između sedamsto i osamsto učesnika. Nastupa osam kulturno-umetničkih društava, lovci, vatrogasci, likovni umetnici, pesnici i to je zaista impozantan broj. Veoma sam ponosan na ovaj Sabor jer mnoge manifestacije se pokrenu i kasnije se zbog raznih razloga ugase najčešće zbog promene rukovodstva. To kod nas nije slučaj jer i novoizabrani predsednici našeg društva nastavljaju da čuvaju tradiciju – ističe član Organizacionog odbora manifestacije i predsednik bobotskog pododbora SKD „Prosvjeta“ Svetislav Mikerević.

Bogat i raznovrstan program

Najraznovrsniji program održan je trećeg dana saborovanja koji je započeo takmičenjem lovaca u gađanju glinenih golubova.

- Lovci od početka daju svoj doprinos ovoj manifestaciji. Svake godine učestvuje između pet i sedam ekipa, zavisno od obaveza jer seljaci uvek imaju posla u svojim njivama. Iako osim ovakvih revijalnih takmičenja postoje i ona zvanična mi zbog nedostatka sredstava, a i zbog pomanjkanja članstva samo održavamo druženja u našim selima. Mladih članova je sve manje, lovačka društva su sve starija i nije lako održati se - kaže predsednik Lovačkog društva „Soko“ iz Bobote Nenad Klajić.

Aktivnosti lovaca nisu vezane samo za lov nego i za održavanje lovišta i brigu o divljači tokom zime. Osim toga lovci se brinu i da broj štetočina održavaju na prihvatljivom broju.

Nakon lovaca na bobotskom igralištu okupila su se deca iz vatrogasnih društava sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije da odmere snage u brzini gađanja i obaranja vatrogasne mete.

Vidovdanski-sabor-vatrogasci

- Sa decom se družimo i redovno radimo na njihovoj obuci u vatrogasnim veštinama. Želimo da im od malih nogu usadimo potrebu da pomažu drugima u nevolji. U našem društvu imamo dvadesetoro dece koju vodimo na takmičenja na kojima se druže sa drugarima iz drugih vatrogasnih društava – objašnjava predsednik DVD Bobota Goran Arizanović.

Vredne su bile i domaćice iz bobotskog udruženja žena koje su za sve učesnike pripremale ručak i tradicionalne poslastice poput uštipaka i palačinki. Za ovu priliku i po tradiciji za sve učesnike skuvan je vojnički pasulj.

- Volim da učestvujem na ovoj manifestaciji jer se lepo družimo, pripremamo domaću hranu i upoznajemo se sa drugim ljudima. Gostoprimstvo koje mi pružamo drugima uvek je uzvraćeno i to je ono što je najlepše da se međusobno družimo i posećujemo – kaže Cvijeta Marjanović članica bobotskog udruženja žena.

I učenici bobotske osnovne škole dali su svoj doprinos održavanju Vidovdanskog sabora. Nastavnica istorije i geografije Ljubica Bauković motivisala je učenike sedmog razreda da pripreme izložbu pod nazivom „Srbija“.

- U sedmom razredu imamo prostor od dvadeset školskih časova da obradimo Republiku Srbiju kao našu matičnu državu pa sam to iskoristila kako bih sa učenicima pripremila ovu izložbu – objašnjava nastavnica Ljubica koja u bobotskoj školi radi zadnjih 14 godina i redovna je učesnica Vidovdanskog sabora.

Sabor je završen nastupom Kulturno-umetničkih društava iz Piskavice, Donje Grapske i Obudovca u Republici Srpskoj, Karavukova i Šida iz Republike Srbije i naravno domaćina iz Bobote.

Manifestaciju je prvog dana pozdravio i otvorio predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je istakao da je ova kulturna manifestacija po svom značaju odavno prevazišla granice opštine Trpinja i danas spada u red važnijih događanja na području Vukovarsko-sremske županije kada je reč o kulturnom amaterizmu srpske zajednice. Jeremić je obećao dalju pomoć Zajedničkog veća opština radu bobotskog pododbora „Prosvjete“ i KUD-u „Đoko Patković“.

Manifestaciju su finansijski pomogli Savet za nacionalne manjine RH, opština Trpinja, Zajedničko veće opština, SDSS, SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba, SNV i Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i opštine Trpinja.