Na dan opštine Markušica otvorena nova zgrada opštinske uprave

Pravoslavni praznik Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina za svoj dan i svoju krsnu slavu uzela je opština Markušica.

Dan-opštine-Markušica

Kao i prethodnih i ove godine opštinsko rukovodstvo sa svim predstavnicima udruženja sa područja ove opštine, ali i mnogobrojnim gostima, proslavilo je ovaj praznik i to nekoliko dana ranije. Najpre je u markušičkom hramu Silaska Svetog Duha parastos za sve stradale tokom poslednjeg rata služio vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim, a nakon toga položen je venac na obližnji spomenik poginulima i ubijenima tokom Drugog svetskog rata.

Dan opštine poslužio je i kao idealna prilika da se zvanično otvori nova zgrada opštine koju je potom i osvetio vladika Heruvim.

Na svečanoj sednici kojom je predsedavao predsednik opštinskog Veća Radenko Bošković o aktivnostima opštine Markušica tokom poslednjih godinu dana govorio je načelnik ove lokalne samouprave Budimir Drača.

– Aktivnosti opštine bile su, pored izvršenja redovnih poslova, većinom usmerene na kandidovanje i provođenje određenih kapitalnih projekata za koje smo osim vlastitih sredstava obezbedili i sredstva sufinansirana od strane fondova, ministarstava i drugih. Projekti ostvareni u prethodnom razdoblju po svojoj vrednosti i značaju za zajednicu određuju proteklih godinu dana kao najuspešnije razdoblje naše opštine. Kao prvi projekat naglasio bih izgradnju regionalnog vodovoda koji je vredan oko 15 miliona kuna. Tu je i izgradnja reciklažnog dvorišta u Markušici u vrednosti od dva miliona kuna. Vlastitim sredstvima rekonstruisali smo prostor nove opštinske zgrade koja je danas zvanično i otvorena – istakao je Drača.

Ukupno je za proteklih godinu dana u infrastrukturu u ovoj opštini uloženo oko 20 miliona kuna. Na predlog opštine Markušica pokrenuta je i inicijativa o pokretanju zajedničkog komunalnog društva koje bi delovalo na području četiri lokalne samouprave, a to su pored Markušice i opštine Šodolovci, Tordinci i Jarmina.

Opština je pokrenula i program javnih radova preko kojeg je zaposleno 25 osoba, vodi brigu o socijalno ugroženom stanovništvu, a značajno finansijski podržava i udruženja građana koja deluju na njenoj teritoriji. U potpunosti se finansira i predškolsko obrazovanje, a uskoro se očekuje i otvaranje zgrade vrtića.

Na svečanoj sednici prisutnima su se obratili i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, te u ime Zajedničkog veća opština predsednik Odbora za ljudska prava ove srpske institucije Jovan Vlaović.

– Trebamo pohvaliti saradnju koju Zajedničko veće opština ima sa svim opštinama koje deluju u sastavu naše institucije, a ovom prilikom naročito moramo pohvaliti saradnju upravo sa današnjim slavljenicima iz opštine Markušica, koji aktivno pomažu rad ZVO-a u više segmenata od samih začetaka ZVO-a. Potrebno je pohvaliti i teške napore koje je opštinsko rukovodstvo podnelo kako bi ovo zdanje, koje može biti uzor svima, moglo ugledati svetlost dana. Otvaranje i osvećenje nove zgrade opštine kojem danas svedočimo je istorijski momenat i ovo mesto bi trebalo biti zalog za buduće generacije i mesto na kojem će se svakom nastojati pomoći u rešavanju bilo kakvog problema – naglasio je Vlaović.

Brojni gosti na svečanosti

Dan-opštine-Markušica-folklor

Na svečanoj sednici pored već pomenutih prisustvovali su i Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, ataše ambasade Ruske Federacije Evgenij Pimenov, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoline i energetike Mile Horvat, pomoćnik ministra uprave Dejan Drakulić, zamenici Vukovarsko-sremskog i Osječko-baranjskog župana Đorđe Ćurčić i Radomir Čvarković, načelnici srpskih i okolnih opština, opštinski većnici te predstavnici brojnih udruženja koja deluju na području ove opštine.

U kulturno-umetničkom programu povodom dana opštine učestvovale su dečije grupe kulturnih društava iz Markušice i Ostrova.