Na Festivalu dečijeg folklora učestvovalo 260 dece

Jedna od tradicionalnih manifestacija koju organizuje Zajedničko veće opština, a odnosi se na očuvanje srpskog nacionalnog identiteta kroz negovanje narodnog stvaralaštva je i Festival dečijeg folklora.

Festival dečijeg folklora Vukovar 2019

Ovogodišnji 16. Festival održan je, prvog dana juna u sali Osnovne škole Dragutin Tadijanović u Vukovaru. Odbor za kulturu ZVO-a na ovaj način organizovano okuplja sva društva koja na istoku Hrvatske neguju srpski folklor i pri tome rade sa decom.

– Učesnici ovog festivala dolaze sa područja delovanja Zajedničkog veća opština, Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Na ovogodišnjem festivalu učestvuje 13 KUD-ova odnosno 260 dece, ako uračunamo i prateće osoblje to je oko 300 učesnika. Na području ove dve županije deluje oko dvadesetak KUD-ova i udruženja, ali što se tiče dečijeg folklora to je broj od 14 društava. S obzirom na okolnosti u kojima živimo odnosno na iseljavanje stanovništva mislim da je ovaj broj zadovoljavajući – izjavio je predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović.

Dugogodišnji rad Zajedničkog veća opština na očuvanju nacionalnog identiteta kroz negovanje kulturnog amaterizma značio je usku saradnju sa srpskim kulturno-umetničkim društvima. Upravo je zato ZVO rad usmerio na rešavanje problema koji se tiču delovanja i opstanka društava.

– Najveći problem su finansijske prirode koje pokušavamo da rešimo na različite načine. Zahvaljujemo se Savetu za nacionalne manjine RH koji je glavni finansijer ove manifestacije, a i sami KUD-ovi se najvećim delom finansiraju preko Saveta, ali i lokalne samouprave i svih mogućih donatora. Veliki je to entuzijazam, trud i ljubav ljudi koji učestvuju u radu društava- ističe Vidović.

Sve veći broj mladih folkloraša

Domaćin 16. Festivala dečijeg folklora, bilo je Kulturno-umetničko društvo Sloga, čiji predsednik Branislav Bijelić ističe sve veći broj mlađih članova i sve aktivniji rad sa novim generacijama srpskih folkloraša.

Festival dečijeg folklora Vukvoar 2019

– Nama je velika čast da smo domaćini Festivala dečijeg folklora. Dečiji folklor je nešto što treba posebno negovati i mogu da izrazim veliko zadovoljstvo što KUD “Sloga” napokon ima veći broj malih folkloraša. Imamo 22 mališana uzrasta od 7 do 10 godina. To je ono na čemu moramo da radimo, tu decu moramo negovati, oni će biti ti koji će nastaviti da održavaju kulturni amaterizam na ovom području – izjavio je predsednik KUD-a “Sloga” Vukovar Branislav Bjelić.

Program festivala otvorio je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je istakao značaj kulturnog amaterizma i veliki doprinos KUD-ova kao svojevrsnih čuvara tradicije i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Deca čuvaju srpski idenitet

Folklorne koreografije odigralo je 13 KUD-ova, a prvi su se na sceni predstavili domaćini. Deca okupljena u dečijoj sekciji Sloge odigrala su splet dečijih igara, koreografiju pod nazivom “Ja brdom, brdom”. Sa malom tremom, ali bez mnogo grešaka odigrane su sve koreografije koje su deca mesecima uvežbavala sa svojim koreografima. Dečje folklorne igre imaju svoje specifičnosti, jer zahtevaju prilagođavanje različitim uzrastima i sposobnostima deteta.

– Sa decom je vrlo interesantno raditi, jer oni su puni živosti, veselog duha i sa njima zapravo nikada nije dosadno. U našoj grupi specifično je to što je mešovita, odnosno deca su različitog uzrasta, od predškolskog do prvog razreda srednje škole. Kod dečijih koreografija potrebno je uskladiti pesmu, muziku, tempo i korake i prilagoditi ih tom uzrastu. U našem slučaju mešovite grupe to je miks, odnosno podelili smo koreografiju u dva dela gde mlađi imaju neke lakše korake, a stariji malo komplikovanije. Trenutno je u našem KUD-u 31 dete, s tim da se nadamo i i povećanju tog broja – rekla je umetnički rukovodilac i koreograf KUD-a “Vaso Đurđević” iz Bršadina Dragana Samardžija.

Zabavljajući se deca uče osnove folklora i na taj način postaju čuvari srpskog identiteta, oni koji će narednih godina u tradicionalnoj srpskoj odeći predstavljati običaje, pesme i igre i obezbediti opstanak kulturno-umetničkih društava. Mnogobrojnu publiku oduševili su mališani koji folklor igraju u kulturno-umetničkim društvima na području dve najistočnije županije. Bila je ovo prilika da se sagleda rad društava, uoče problemi i potrebe, a deca su pokazala da umeju i da vole to što rade. Na 16. Festivalu dečijeg folklora predstavili su se: KUD-ovi „Sloga“ Vukovar, „Mladost“ Trpinja, „Živojin-Žiko Mandić“ Kneževi Vinogradi, „Jovan Lazić“ Beli Manastir, „Vaso Đurđević“ Bršadin, „Branislav Nušić“ Borovo, „Srem“ Markušica, „Jovan Jovanović Zmaj“, Bijelo Brdo, „Branko Radičević“ Dalj, „Đoko Patković“ Bobota, „Ostrovo“ Ostrovo i Pododbor SKD Prosvjeta iz Negoslavaca.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.