Na izložbi slika sa borovskih likovnih kolonija otkrivena Šumanovićeva bista

Postavljena je još jedna izložba radova nastalih u Borovu gde se već 30 godina početkom jeseni okupljaju umetnici iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

izložba radova nastalih u Borovu

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Borova nastavlja tradiciju omiljenu ljubiteljima likovne umetnosti U Galeriji Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ Borovo 13. decembra otvorena je izložba slika nastalih na likovnim kolonijama koje ovo društvo organizuje svake godine. U galerijskom prostoru smeštenom u Osnovnoj školi Borovo postavku umetničkih radova najvećim delom čine slike nastale na ovogodišnjoj 30. Međunarodnoj likovnoj koloniji, koja je u Borovu održana od 3. do 5. septembra. Osim radova na slikarskim platnima posetioci ove godine mogu videti i duboreze te bistu Save Šumanovića koju je izradio borovski umetnik Mićun Nenezić.

– U galeriji se nalazi 76 radova od kojih je 48 sa ovogodišnje likovne kolonije. Slike su u tehnici ulje na platnu i akril. Imamo i duborez kao i bistu Save Šumanovića koju je izradio Mićun Nenezić i koja će biti stalna postavka ove galerije. Inače naša likovna sekcija nosi ime Savo Šumanović – izjavio je predsednik KUD-a Branislav Nušić Rado Bosić.

Ideja o izradi biste Save Šumanovića javila se još 1989. godine, kada je osnovano Likovno društvo u Borovu. Danas je to likovna sekcija borovskog KUD-a koja nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Autor biste Mićun Nenezić vajarstvom se bavi od 60-ih godina prošlog veka, a Šumanovićevi lik i delo bili su inspiracija koju je nakon dugo vremena realizovao i predstavio na ovogodišnjoj izložbi slika.

izložba radova nastalih u Borovu

– Kada smo osnovali likovno društvo koje nosi ovo ime ja sam odmah sebi zacrtao da moram da napravim bistu. Mi smo takođe proživeli turbulentna vremena sa odlikama građanskog rata, a znamo kako je i Šumanović prošao, ubile su ga ustaše. Zato sam odlučio izraditi bistu koja će stajati baš ovde. Ovo je najpogodnije mesto, ovde učenici prolaze svaki dan, neka se upitaju ko je ovo pa će verovatno i nastavnici nešto više o ovom umetniku ispričati deci. Tako ćemo proširiti krug interesovanja za ličnost i delo Save Šumanovića. Uvek sam menjao svoju tehniku tako je i ova bista malo složenija, unutrašnja struktura je od stiropora, zatim imamo deo cerosita, to je specijalni materijal i garantujem da sam prvi na ovim prostorima koji je na taj način napravio bistu. Mali je bio izbor slika Save Šumanovića, tako da sam imao samo jednu sliku i zato sam osim nje gledao i onu duhovnu sferu. Često je tokom života obolevao, ali je uvek i u takvim momentima stvarao. Bio je pun stvaralačke energije – izjavio je autor biste Mićun Nenezić.

Bistu Save Šumanovića zajedno sa autorom svečano je otkrio zamenik vukovarsko-sremskog župana iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić. Među prisutnima na svečanom otvaranju izložbe bio je i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić. Program otvaranja likovne izložbe ulepšala je svojim nastupom dečija tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“.