Na kraju jednoglasno

Pupovac na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Srđan Sekulić 24.06.2024.
Milorad Pupovac Hrvatski Sabor

Saborski Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove jednoglasno je prihvatio da predsednik SDSS-a Milorad Pupovac bude na čelu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. U radu ovoga Odbora nisu učestvovali poslanici Mosta i Domovinskog pokreta, a Pupovac je dobio podršku članova vladajućeg HDZ-a kao i levo orijentisanih opozicionih predstavnika.

Naime, nakon konstituisanja Sabora i formiranja nove Vlade u kojoj SDSS više nema nikakvu ulogu, danima se raspravljalo da li će Milorad Pupovac dobiti da bude na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Na kraju, do toga je i došlo, jednoglasno i bez rasprave. I dok na sednici Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove nije bilo rasprave, do ovoga je ipak došlo u sali Sabora kao i u saborskim hodnicima, a najglasniji su bili predstavnici desnog dela opozicije.

- Jasno je da ovaj predlog nije predlog Kluba nacionalnih manjina nego vladajuće većine. Ako je Boška Ban Vlahek iz SDP-a predložena za potpredsednicu tog Odbora, dakle iz opozicije, onda je jasno da Odbor drži većina. Da je ovo normalna praksa i da se zna ko su vladajuća većina, a ko opozicija, ali sada to nije slučaj. Ovo nije normalno, varate ljude i pravite ih budalama, a naivna i nesposobna opozicija će to da podrži – rekao je između ostalog Nikola Grmoja iz Mosta.

-  Nije meritum ove priče pitanje Odbora nego imamo li funkcionalnu većinu u Saboru. Mi se ne damo, kako bi se reklo, školovati na benzinskim pumpama. Domovinski pokret je izdao svoje birače i sada po skraćenom postupku preko nas želite ostati na vlasti. Mi u taj crveni Ferari nećemo ući, nećemo u tome učestvovati – istakla je Marijana Puljak ispred Kluba Centra i Nezavisne platforme Severa.

Ubrzo su stigle reakcije i opozicije koja je podržala Pupovca.

- Klub nacionalnih manjina sedeće na dve stolice sve dok to tako Poslovnik propisuje. Mi ne ulazimo u odabire i kadrovska pitanja drugih klubova. Rat između HDZ-a i DP-a ni između Mosta i DP-a nije naš rat. Klub predlaže, mi prihvatamo, a nakon glasanja ćemo raspravljati o ulozi SDSS-a u opoziciji – naglasio je SDP-ov Arsen Bauk.

Na kraju stvar je kulminirala izbacivanjem iz saborske sale Mostovog Mire Bulja nakon dodeljene četiri opomene koje mu je uputio, u tom momentu, predsedavajući Sabora Furio Radin. Milorada Pupovca na ovu funkciju predložio je poslanički klub nacionalnih manjina, a osnovni kamen spoticanja za koji su se držali oni koji su protiv ovakvog rešenja je taj što ovaj Odbor po ranijem dogovoru pripada vladajućoj koaliciji dok su Milorad Pupovac i njegov SDSS trenutno u opoziciji.