Na kup u Crikvenici mladi igrači Vuteks-Sloge odlaze u novoj opremi

Deca, polaznici Vuteks-Slogine škole fudbala, njihovi treneri, članovi klupske uprave i roditelji zajedno su u subotu proslavili završetak takmičarske sezone i ispratili ekipu koja putuje u Crikvenicu na Međunarodni dečji fudbalski turnir „Crikvenica Kup“.

Slavko Bubalo 12.06.2023.
Škola fudbala FK Vuteks-Sloga Vukovar

Na stadionu Vuteks-Sloge u subotu 10. juna okupio se zaista impresivan broj dečaka koji ovde treniraju „najvažniju sporednu stvar na svetu“, odnosno fudbal. Povod njihovog okupljanja je proslava završetka sezone, a da toliki broj dečaka, njih oko devedeset, nije slučajan svedoči dobar i predan rad njihovih trenera koji i pored skromne nadoknade ne odustaju od svoje osnovne misije, a to je da decu izvuku iz kuća i stanova i da ih umesto igre na „pametnim“ telefonima nauče pravoj igri, najpre njenim osnova, a zatim i nekim složenijim tajnama ovog u svetu najpopularnijeg sporta.

- Okupili smo se ovde jer su sve naše pionirske selekcije završile takmičenje pa smo hteli da se malo podružimo svi zajedno, da se fotografišemo, zabavimo, a biće i da se nešto pojede. Ovom prilikom deci koja će učestvovati na Kupu u Crikvenici ćemo podeliti i nove dresove da izgledaju kao jedna prava ekipa. Na ovoj donaciji zahvalio bih se zameniku gradonačelnika Vukovara Srđanu Kolaru koji je to za našu decu obezbedio kao i Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci koja pomaže rad naše škole i trudi se da deca uvek imaju ono što im je potrebno da bi se bavila ovim sportom - rekao je tom prilikom predsednik škole fudbala FK Vuteks-Sloga Saša Popin.

U ovoj fudbalskoj školi o sportskom razvoju dece brine nekoliko trenera, a školu vodi iskusni trener kadeta i juniora Saša Berarević.

- U našoj školi fudbala imamo pet selekcija s tim da je jedna od njih u fuziji sa BSK-om iz Bijelog Brda i igra Osječko-baranjsku ligu jer na našem području već nekoliko godina nema kadetske lige. Ima nekih nagoveštaja da bi mogla da se osnuje, ali o tom potom. Ako te lige ipak ne bude ostaćemo sa BSK-om kako deca ne bi gubila kontinuitet. U toj kadetskoj selekciji imamo oko petnaestak dečaka, a u svih pet zajedno ima ih oko devedeset. Ove godine u Crikvenicu idemo sa tri selekcije pošto taj turnir, Kvarner rivijera, proslavlja desetu godišnjicu i prvi put organizuju turnire u okviru U16, U17, U18 i U19, a mi smo prijavili baš kadetsku selekciju U17, jer imamo jednu dobru generaciju od nekih 14-15 igrača pa ćemo da vidimo koliko možemo da se nosimo sa drugim ekipama iz regiona. Vodimo i decu uzrasta 11 i 12 godina od kojih su neki išli i prošle godine, a nekima je ovo prvi put - kaže Berarević.

Škola fudbala FK Vuteks-Sloga Vukovar

U školi su zadovoljni uslovima za rad, ali još uvek postoji potreba za još jednim ili dvojicom trenera jer je jednom treneru veoma teško raditi sa većim brojem dece.

- Naša dva trenera rade sa 35 dečaka što je dosta teško. Oni imaju dve do tri aktivnosti nedeljno s tim da izlazni uzrast petlića plus 2013. godište igraju takmičarsku ligu dok dečaci od 2015. do 2017. godišta igraju samo prijateljske utakmice i turnire kada u školi nema nastave. Za decu koja izlaze iz vrtića važnije je da se s njima provede neki sat sporta sa temom fudbala ali kroz igru. Tu nije suština rezultat niti oni mogu od prvog dana da budu usmereni prema tom sportu. Većina dece danas se sve manje igra na ulici i dolaze u klub sa velikim motoričkim problemima i nije tako samo kod nas nego je tako posvuda. Projekat "Uđi u igru" koji je Grad Vukovar proveo po vrtićima je dobra stvar i mislim da je to neophodno da treneri odlaze u završne godine vrtića i da usmeravaju decu prema sportu pa neka oni kasnije sami izaberu ono što ih zanima. Nama je tema bila da kroz taj sat sporta u vrtićima provučemo loptu što je dosta težak zadatak jer se najpre sa njima treba igrati kako bi ih doveli do nivoa da mogu loptom da barataju i da je kontrolišu - napominje Berarević koji kaže da je dug put od toga da se dete zainteresuje za fudbal pa do trenutka kada može i da ga zaigra.

„Roditelji su nam najveća podrška“

Cilj škole nije samo igranje fudbala i stvaranje igrača nego i jedan sistematski rad na vaspitanju i stvaranju zdrave i kreativne dece koja slobodno vreme neće provoditi u zatvorenim prostorima ili ispred kompjutera i sa mobilnim telefonima u rukama. Važan je i osećaj zajedništva i pripadnosti timu čemu sigurno doprinosi i to da svi budu u jednoobraznoj opremi. Tako je selekcija koja ide u Crikvenicu dobila nove dresove da na pravi način predstavlja svoj klub.

- Ovde su deca fizički aktivna, a to je veoma važno za njihov razvoj. Mi odrasli smo tu uvek da pomognemo tako da se i stranka, i Zajedničko veće opština pa i ja sam trudimo da ova škola fudbala opstane. Poznato je koliko smo u prethodnom periodu imali problema i oko finansiranja i svega drugog, ali nekako ipak uspevamo da zajedničkim snagama sve to prebrodimo. Posebnu zahvalnost bih iskazao ljudima koji su se samoinicijativno uključili u akciju kupovine dresova. To je veliki broj naših građana, prijatelja, privrednika pa i našeg sveštenstva što je najlepša demonstracija jednog zajedništva i želje da ovde svi zajedno opstanemo, da živimo i da radimo. Pored svega ovoga važna nam je podrška koju imamo od roditelja ove dece, oni su nam najveća podrška i snaga – rekao je zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar koji je jedan od organizatora i donatora u ovoj akciji.

Pomenuo je Kolar i neke od problema sa kojima se ova fudbalska škola pa i sam klub susreću.

- Klub je opstao u ligi uprkos finansijskim poteškoćama jer od grada nemamo dovoljno dotacija koje su nam neophodne za opstanak u ligi. Zahvaljujući kapitalnim investicijama Zajedničkog veća opština krenuli smo u prvu fazu uređenja naših klupskih prostorija u kojima su nekada bili kafić i teretana. Sve je to bilo u derutnom stanju i više nismo mogli tu bilo šta da radimo. Trenutno obnavljamo krov, a nakon toga ćemo preći i na unutrašnje uređenje. Zanimljiva je činjenica da mi obnavljamo gradsku imovinu koju smo dobili na korišćenje u narednih 25 godina čime smo, naravno, zadovoljni. Trebalo nam je 4-5 meseci da završimo samo papirologiju što je pomalo neshvatljivo, ali smo na kraju ipak uspeli da to izguramo. Koristićemo to 25 godina, a nakon toga ćemo videti šta ćemo. U Vukovaru deluje čak šest klubova, ali Vuteks-Sloga je, s obzirom na rang u kom se takmiči, apsolutno potcenjen. Vukovar 91' je u prošloj sezoni bio u istom rangu, ali je dobijao duplo više sredstava od nas. Istina, sada smo uspeli da se izborimo za nekih 100 hiljada kuna više (13.300 evra) za ovu sezonu. Ubedili smo gradske vlasti da nam povećaju taj iznos. Sredstva koja dobijamo od grada čine 40 do 45 posto naših potreba, jer tu su putovanja, troškovi suđenja, treneri, oprema i razne druge obaveze, ali moramo da se snalazimo s tim što imamo i sigurno je da se nećemo predati – rekao je na kraju Kolar.

Deca zadovoljna treninzima i klubom

Sedamnaestogodišnji Đorđe Stajin nastupa u kadetskoj selekciji i jedan je od putnika na turnir u Crikvenici i već je bio učesnik jednog međunarodnog turnira.

- Od učešća na ovom turniru očekujem neka nova prijateljstva i druženje, a dobrodošlo je i jedno novo iskustvo. Znamo da ćemo se sastati sa jednom ekipom iz Slovenije, jednom iz BiH i dve iz Hrvatske. O svim našim protivnicima smo se informisali, znamo kako igraju i možda bi čak i mogli dobro da prođemo u toj grupi – optimističan je Đorđe.

Škola fudbala FK Vuteks-Sloga Vukovar

Iz kadetske ekipe je Nikola Janjanin koji se zajedno sa Đorđem takmiči u ligi u kojoj nastupa u sastavu BSK-a. Učestvovao je i na zvezdinom kampu sa koga ima lepa iskustva.

- Liga u kojoj igramo je vrhunska, sve je dobro organizovano, igrači, sudije, sve. Na kraju smo završili kao četvrti u ligi ali mislim da smo mogli i bolje od toga. U toj mešovitoj ekipi sa BSK-om igra nas sedam iz Vuteksa. Učešće na zvezdinom kampu je jedno zaista super iskustvo i zaista nam je drago što klub može tako nešto da nam omogući. Od nastupa u Crikvenici očekujem da se lepo provedemo i da se upoznamo sa novim prijateljima – skromno izjavljuje Nikola koji je učenik Tehničke škole „Nikola Tesla“.

Za starije i mlađe pionire nastupa jedanaestogodišnji Aleksa Paunović kome odlazak na turnir u Crikvenici nije prvo iskustvo kada je u pitanju neko međunarodno takmičenje.

- Već sam bio tamo i bilo je odlično, dosta smo naučili, a nadam se da ćemo uspeti da uđemo među pet najboljih. Igram u sredini terena, a moj fudbalski uzor je Leo Mesi.

Jedan od najmlađih polaznika Vuteskove škole fudbala je osmogodišnji Matej Blagojević.

- Fudbal treniram dve godine i ovde mi je jako lepo. Zavoleo sam fudbal i u timu sam golman. Nemam neke fudbalske uzore igram fudbal jer mi je ovde lepo i zanimljivo.

Nakon razgovora sa ljudima iz uprave, trenerima i igračima usledilo je fotografisanje u novim dresovima za uspomenu, a nakon toga druženje je nastavljeno uz neizbežne ćevape koji će ekipi pred odlazak u Crikvenicu dati potrebnu snagu i energiju.